oktatás;pedagógusok;fórum;Bükkábrány;tudásmenet;

2023-01-02 20:55:00

Nem engedte Bükkábrány fideszes polgármestere, hogy a tanárok tudásmenet fórumot tartsanak a településen

Végül egy másik faluba mentek át. 

„Hétfőn délután a Bükkalján levő kis település, Tibolddaróc adott helyet a Tudásmenet fórumának: az érdekvédőkkel tartott közös beszélgetésre a környező településekről érkező kb. 20-25 tanár és tanító volt kíváncsi” - mondta el hétfő este a Blikknek a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) korábbi elnöke.

Szűcs Tamás hozzátette, az eredeti helyszín Bükkábrány lett volna, azonban ott nem tudták megtartani, mert a helyi polgármester - a fideszes Szalai Szabolcs -, nem járult hozzá az összejövetelhez. A volt érdekképviseleti vezető azt mondta, a menet során végig támogató hangulatot érzékelt a falvakban, a településeken a bíztatás volt kiérezhető. Persze akadtak olyanok is, akik inkább dolgozni küldték őket. 

Mint korábban helyszíni riportunkban beszámoltunk, hétfő reggel a miskolci Herman Ottó Gimnázium elől elindult a száznyolcvan kilométeres gyalogos tudásmenet az oktatásért. Az első napon a Miskolctól Bükkábrányig tartó mintegy 30 kilométeres útszakaszt alig féltucatnyi menetelték végig, azt leszögezték: szimbolikus jelentősége van a demonstrációnak. Volt, aki egyfajta tanári „El Caminónak” nevezte a gyalogmenetet, hozzátéve, hogy nem a saját lelki békéjükért, hanem a társadalom egy jelentős csoportja, a pedagógusok megbecsüléséért zarándokolnak.