egészségügy;várólista;kórházak;műtétek;orvosi beavatkozás;NEAK;

2023-01-04 18:48:00

„Sok embert elhárítanak azzal, hogy nem kerülhet várólistára, és olyan időpontokat adnak meg, ami teljesen irracionális az ellátás szempontjából”

12 beavatkozás esetében nőtt, míg 4 esetben csökkent a műtétre várók száma tavalyhoz képest a vizsgált 16 beavatkozás közül.

A Pénzcentrum összeállítása szerint 2022 januárjához képest most jelentősen több beteg vár a többi között térd- és csípőprotézis műtétre, sérvműtétre, szívkatéterezésre, epekő műtétre, mandula-, orrmandula műtétre, vagy prosztata műtétre. Ugyanakkor a szürkehályog-műtétek illetve bizonyos nőgyógyászati beavatkozások esetében javult a helyzet.

A Pénzcentrum felhívta a figyelmet arra, hogy miután Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) a korábbi gyakorlattal ellentétben már nem közli, hogy mennyit kell várni egy-egy műtétre, csak azt, hogy mennyi a várakozók száma, így most már csak ezeket az adatokat lehet összehasonlítani.

Ez alapján

A romló tendencia régóta tart, az egészségügyi várólistákon már tavaly nyáron is csaknem kétszer annyian voltak, mint 2019-ben. Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász tavaly arra hívta fel a figyelmet: nem csak a hivatalos várólistákról van szó, hanem az is lényeges, hogy sokakat nem raktak a várólistára sem.

– tette hozzá. Szerinte sem az orvosok, sem az intézmények nem érdekeltek, hogy minél több beavatkozást végezzenek el, ráadásul komoly szakdolgozó-hiány is van. – Nincs ösztönző a rendszerben jelenleg, hogy nagyobb teljesítményt nyújtsanak az intézmények.

– fogalmazott.