Európai Parlament;Brüsszel;vizsgálat;jogállamiság;Várhelyi Olivér;

2023-01-18 15:15:00

Elfogadta az EP a Várhelyi Olivérrel szemben vizsgálatot sürgető jelentést

Az Európai Parlament szerint a magyar bizottsági tag csorbítani igyekszik a jogállamiság megerősítését szolgáló reformok jelentőségét a csatlakozni szándékozó országokban.

Jóváhagyta szerdán az Európai Parlament plenáris ülése az EU kül- és biztonságpolitikájának végrehajtásáról szóló jelentést, amelynek egyik paragrafusa felszólítja az Európai Bizottságot, hogy vizsgálja meg, Várhelyi Olivér bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős biztos tevékenysége nem sért-e uniós előírásokat. Mint lapunk beszámolt róla, az EP szerint a magyar bizottsági tag csorbítani igyekszik a jogállamiság megerősítését szolgáló reformok jelentőségét a csatlakozni szándékozó országokban.

A képviselő-testület külön is szavazott a vizsgálatot sürgető passzusról: 357 igen, 180 nem és 95 tartózkodás mellett elfogadta azt. Az indítványt a Ház baloldali, liberális, zöldpárti és szélsőbaloldali többsége támogatta, az ellenszavazók zöme a középjobb, a szélsőjobb és az euroszkeptikus frakciókból került ki.

Megkérdeztük Eric Mamert, az Európai Bizottság vezető szóvivőjét, hogy Ursula von der Leyen hajlandó-e megfontolni a parlament kérését. Mamer közölte:

A szóvivő ugyanakkor emlékeztetett rá, hogy a bővítési politika nem egyetlen biztos kezében van, a csatlakozni országokkal kapcsolatos döntéseket a teljes Bizottság hozza. Ezen felül a testület már a megbízatása elején Várhelyi Olivér javaslatai alapján olyan változtatásokat foganatosított a csatlakozási tárgyalások módszertanában, amelyek pontosan a jogállamisági normák tiszteletben tartását helyezik előtérbe.