felsőoktatás;egyetemek;Csák János;

2023-01-23 13:47:00

Számokkal cáfolták meg Csák Jánost és társait, nem léptek előre a fideszes irányítás alatt álló egyetemek a rangsorban

A jelek szerint a miniszter és a kollégái nyilatkozatai nem igazán fedik a valóságot. 

Nemrég a Népszava írta meg először, hogy összeférhetetlenség miatt 2022. december 15-i hatállyal az Európai Bizottság felfüggesztette az Erasmus+ és a Horizont Európa támogatásait a vagyonkezelő alapítványi kézbe adott – értsd: fideszes irányítás alatt álló – magyarországi egyetemek esetében.

Erre válaszolt az Orbán -kormány néhány minisztere, Gulyás Gergelyx, Navracsics Tibor és legutóbb Csák János azzal, hogy a modellváltásra kényszerített egyetemek a nemzetközi felmérések tanúsága szerint milyen jól teljesítenek, nőtt a publikációk száma és a külföldi hallgatóké is, csakhogy – olvasható az Akadémiai Dolgozók Fórumának (ADF) Facebook-bejegyzésében – számok nem ezt mutatják.

A szervezet közlése szerint az pont, hogy az ellenkezője tűnik ki az adatokból. A szervezet a Magyar Tudományos Művek Tárában található adatokat vette alapul, amelyek a publikációk számát mutatja, noha még a 2022-es adatok nem véglegesek.

Az egyetemi rangsorban csak a Semmelweis Egyetem és az Óbudai Egyetem esetében látható javulás, a többi intézmény esetében visszaesés tapasztalható. 

- fogalmaznak.