Debrecen;LMP;botrány;lakosság;országos;népszavazási kezdeményezés;akkumulátorgyár;

2023-01-23 14:59:00

Országos népszavazást kezdeményez az LMP a tervezett akkumulátorgyárak ügyében

A helyi lakosság hozzájárulásához kötnék az ilyen beruházásokat.

Csak ott épülhessen Magyarországon akkumulátorgyár, ahol ehhez a helyi lakosság hozzájárul – ez a lényege annak az országos népszavazási kezdeményezésnek, amelyet az LMP kezdeményezett hétfőn. Az ellenzéki párt politikusa, Keresztes László Lóránt, az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának elnöke le is adta a kérdést a Nemzeti Választási Irodának.

Keresztes a választási iroda épülete előtti sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy „súlyos válságokat élünk át, és ilyen időkben rendkívül fontos feladat természeti értékeink megóvása és az önállóságot erősítő gazdaságpolitika érvényesítése”. Azonban ezzel ellentétes, hogy a kormány egy politikai döntéssel Magyarországból akkumulátorgyártó nagyhatalmat akar csinálni.

Az LMP-s parlamenti képviselő szerint a kormányzat nem kezelte, kezeli azokat a környezeti kockázatokat sem, amelyet ezen üzemek betelepítése és működése jelent, ráadásul „a helyiek megkérdezése nélkül határozott ezen ügyekben, ha pedig az emberek vitatják ezeket a döntéseket, a kormányzat az idegen befektető mellé áll”. Megjegyezte, ez az ipari tevékenység rendkívül víz- és energiaigényes, miközben egyre kevesebb az ország erőforrása.

Amint arról a Népszava folyamatosan beszámolt, az akkumulátorgyár építése a napokban Debrecenben „verte ki a biztosítékot”, és a helyiek botrányos közmeghallgatásokon nyilvánították ki ellenérzéseiket a beruházással szemben. Korábban a hasonló győri, gödi, iváncsai  gyárépítés keltett felháborodást az ott élők körében.