Debrecen;engedély;katasztrófavédelem;közmeghallgatás;veszélyes anyagok;akkumulátorgyár;

2023-01-19 19:00:00

Katasztrófavédelmi engedélyt kapott a debreceni akkumulátorgyár, elindítható a veszélyes anyagokkal foglalkozó üzem építési engedélyezési eljárása

Újabb közmeghallgatáson vitáznak pénteken a környezeti hatásokról.

A Hajdú-Bihar megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szerint nem veszélyezteti a Debrecenben és környékén élők biztonságát a kínai CATL cég által tervezett akkumulátorgyár. Ezért meg is adták azt a katasztrófavédelmi engedélyt, ami alapján a veszélyes anyagokkal foglalkozó üzem építési engedélyezési eljárása elindítható.

A határozat csütörtöktől vált nyilvánosan elérhetővé, bő egy héttel azután, hogy közel ezer lakos részvételével bekiabálásokba, indulatos felszólalásokba torkolló közmeghallgatást tartottak ez ügyben Debrecenben. A fórumon számosan megosztották aggályaikat, például arról, hogy az épülő üzem veszélyezteti a környék ivóvízbázisát, a megnövekedett forgalom pedig nem csak a levegőt szennyezi, hanem a térségben élők nyugalmát és biztonságát is zavarja.

A katasztrófavédelem határozata a környezeti terhelésre vonatkozó előírásokról nem rendelkezik, ezekről a kérdésekről a január 20-ára, péntekre tervezett, a megyei kormányhivatal által összehívott közmeghallgatáson kellene szót adni a helyieknek. Ám – mint lapunknak a városban többen elmondták – az előzetes jelek arra utalnak, hogy ezt a feladatát nem veszi elég komolyan az állami szervezet.

Varga Zoltán, a DK debreceni országgyűlési képviselője nyílt levelében arról írt: úgy tudja, a kormányhivatalban utasították az ottani alkalmazottakat, hogy a közönség soraiban ülve a lehető legnagyobb számban legyenek jelen.

– reagált ezzel kapcsolatban lapunk kérdésére a kormányhivatal. Hozzátették: a kijelölt helyiség legalább négyszáz fő jelenlétét teszi lehetővé, miközben a kormányhivatal által eddig szervezett számos nagy projektet érintő hasonló közmeghallgatásokon megjelentek száma jellemzően a tíz főt sem érte el. A közmeghallgatást harminc nappal az esemény előtt meg kellett hirdetni a helyszín és az időpont megjelölésével. Ennek a kormányhivatal már november végén eleget tett, december elsején pedig a várható érdeklődésre tekintettel új, a megszokottnál lényegesen nagyobb befogadóképességű helyszínt jelölt ki.