külügyminiszter;Svédország;Törökország;Finnország;NATO-csatlakozás;

2023-01-24 10:17:00

A finn külügyminiszter szerint országa kénytelen lehet fontolóra venni a NATO-csatlakozást a svédek nélkül

Az ettől függetlenül továbbra is a közös csatlakozást preferáló Finnország külügyi tárcavezetője beszámolt arról is, hogy Finnország, Svédország és Törökország jelenleg tárgyalásokat folytat egy lehetséges háromoldalú találkozó érdekében, amelyet kora tavasszal tartanának.

Finnország kénytelen lehet fontolóra venni a NATO-csatlakozást Svédország nélkül – jelentette ki kedden Pekka Haavisto finn külügyminiszter az YLE finn közszolgálati műsorszolgáltató beszámolója szerint.

A tárcavezető azután beszélt erről, hogy – mint arról a Népszava is beszámolt – Törökország megüzente Svédországnak, ne számítson a támogatására az észak-atlanti szövetséghez való csatlakozása ügyében.

Az ankarai vezetésnél az váge ki a biztosítékot, hogy a hétvégén a svéd–dán állampolgár Rasmus Paludan, a Stram Kurs nevű dán szélsőjobboldali párt vezetője elégetett egy Koránt Törökország svédországi nagykövetségének közelében. A svéd fővárosban a hétvégén Törökország ellen és mellett, a kurdok mellett és a NATO-csatlakozás ellen is tartottak megmozdulásokat.

A finn diplomácia vezetője közölte, továbbra is a Svédországgal közös csatlakozást preferálják, de – mint fogalmazott – Helsinkinek készen kell állnia a helyzet újraértékelésére.

Pekka Haavisto hozzátette, Finnország, Svédország és Törökország jelenleg tárgyalásokat folytat egy lehetséges háromoldalú találkozó érdekében, amelyet kora tavasszal tartanának.