ügyészség;közszereplő;felvételek;kompromittálás;Schadl György;

2023-01-24 13:08:00

Megsemmisítették a Schadl György páncélszekrényében talált fényképeket, amelyeken meztelenül látni egy közéleti szereplőt

Az ügyészség ezt azzal indokolta, hogy a „felvételeknek nincs közük” a Schadl-Völner-ügyhöz.

Megsemmisítették a „közéleti személyre nézve kompromittáló adatokat tartalmazó” anyagokat, amelyeket a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar letaqrtóztatásbana lévő elnöke, Schadl György páncélszekrényében találtak – értesült az rtl.hu.

A portál beszámolója szerint az ügyészség azt állapította meg, hogy

Mint arról a Népszava is beszámolt, a végrehajtói kar elnökénél tartott rendőrségi házkutatás során egy közszereplőről készült kompromittáló felvételek is előkerültek Schadl György hálószobájának páncélszekrényéből. A razzia alatt egy borítékot találtak, benne két fényképpel, amelyeken három meztelen ember látható intim helyzetben, továbbá két DVD-t, rajta egy közszereplő nevével.

„Egy férfi egy nővel szexuális aktust folytat egy ágyon, egy tükrös-tolóajtós szekrény mellett. Ezt az aktust egy másik személy fényképezi, ő is látszik a felvételen. Mindannyian meztelenek” – írta akkor az ügyészség a felvételekkel kapcsolatban.

A képek mellett kinyomtatott üzenetek és két DVD is volt a páncélszekrényben, ezekre egy közszereplő vezetéknevét írták fel. Ezeket szintén bűnjelként vették jegyzőkönyvbe. Schadl György előbb azt mondta, hogy nem tudja, mi van a DVD-ken, és azt sem tudja, hogy kerültek a páncélszekrénybe. A közel tíz órán át tartó házkutatás egy későbbi pontján viszont azt mondta, hogy a DVD-ken üzenetváltások vannak kimentve.

A vádhatóság ráadásul akkor is megemlítette a felvételeket, amikor Schadl letartóztatását kérték a bíróságtól. Úgy fogalmaztak, hogy a lefoglalt boríték „egy közéleti személyre nézve kompromittáló adatokat és feltehetően kompromittáló videófelvételt is tartalmaz”.

A portál emlékeztet ara, hogy az ügyészség később azt írta, „A lefoglalt bűnjelekről megállapításra került, hogy azok az eljáráshoz nem kapcsolódnak, az eljárásban vizsgált bűncselekmények tekintetében bizonyító erővel nem bírnak, tárgyi bizonyító eszköznek nem minősülnek.

„Mindezek alapján, mivel a lefoglalásra az eljárás érdekében már nincsen szükség, ezért azok lefoglalását megszüntetem" - írták.

A megsemmisítésről külön jegyzőkönyv készült, ennek alapján a bűnjeleket és az egyetlen másolatukat is megsemmisítették: a fényképeket iratmegsemmisítővel, a DVD-ket „fizikai alaktalanítással”.