Budapest;Orbán Viktor;jobboldal;Donald Trump;közpénzek;Alapjogokért Központ;CPAC;

Idén is lesz Budapesten egy trumpista jobboldali rendezvény, a CPAC Hungary

A szervező most is a közpénzekkel kitömött Alapjogokért Központ.

Májusban ismét megrendezik Budapesten a Konzervatív Politikai Akció Konferenciát (CPAC) – írja a Telex az amerikai jobboldal hazai eseményét szervező, közpénzekkel kitömött Alapjogokért Központ Facebook-bejegyzésére hivatkozva. A konzervatívnak nevezett, irányultságát tekintve azonban inkább illiberális, trumpista összejövetelt a szervezők maguk a szervezők „a jobboldal egyik legnagyobb nemzetközi dzsemborijának” nevezik.

Főszónoknak ebben az évben is Orbán Viktor miniszterelnököt kérték fel a tavalyi első európai fórum után. A CPAC – fogalmaztak – eredetileg az 1970-es évek óta az amerikai jobboldal éves nagygyűlése, amely az Alapjogokért Központ állítása szerint nálunk tavaly „óriási érdeklődést váltott ki: szövetségeseinkkel még szorosabb barátságot sikerült kialakítani, a balliberális oldal pedig hisztériarohamban tört ki”. Az idén májusi eseményt így reklámozták:

A 2023-as CPAC Hungary egyedülálló platformot fog biztosítani arra, hogy észak- és dél-amerikai, európai, japán, izraeli és ausztrál szövetségeseinkkel közösen mondhassuk el: United we stand – azaz Együtt erő vagyunk!

Az „Isten, haza, család értékvilágára összpontosító” CPAC-ről szóló legutóbbi tengerentúli hírről lapunk is beszámolt, amikor az év elején egy republikánus politikai aktivista „kitartó, kéretlen szexuális közeledéssel” vádolta meg Matt Schlappet, a CPAC-et szervező Amerikai Konzervatív Unió (ACU) elnökét. A zaklatást a politikus tagadta és jogi válaszlépéseket fontolgat.

Schlapp idehaza Orbán Viktor szövetségeseként ismert, tavaly ős is beszédet mondott a CPAC-en és a kormánypárti sajtónak is nyilatkozott. A Mandinernek egyebek között arról beszélt, hogy Donald Trump és Orbán Viktor képesek a hatalmat átvenni a globális elitektől. A CPAC-rendezvényekkel itt foglalkoztunk részletesen.