Orbán-kormány;kormánypropaganda;EU-szankciók;

2023-01-24 19:32:00

A kormány kiplakátolta, hogy a magyarok 97 százaléka ellenzi a szankciókat, kár, hogy ez köszönőviszonyban sincs a valósággal

A kormány szerint az irányított kérdőívet kitöltő 1,4 millió ember véleménye a „magyarok” véleményét jelzi. A vonatkozó uniós közvélemény-kutatásból azonban nem éppen ez látszik.

Amint azt megszokhattuk, van, amire válság kellős közepén is bőséggel áldoz az Orbán-kormány, ez pedig a „kommunikáció”. Egy, a Telex által kiszúrt Twitter-poszt már meg is örökítette a kabinet legújabb tételmondatát, amely éppen ezekben a pillanatokban lepi el Magyarország köztereit.

Az állítás eképpen hangzik:

Erre a legutóbbi, csak a technikai költségeket tekintve több mint 2,7 milliárd forintot felemésztő „nemzeti konzultáció” állítólagos (semmilyen független szervezet által nem ellenőrzött) eredményei alapján jutott a kormány, amelyeket tíz napja tettek közzé. Ebben a kabinet beszámolója szerint valóban 97 százalék véleménye egyezett - legalábbis azok közül, akik kitöltötték a „kérdőívet”, ugyanis összesen 1,4 millió ilyen ember akadt.

Csakhogy ennek a 97 százalékos adatnak a magyarság egészére vonatkozóan minden valószínűség szerint nincs túl sok köze az úgynevezett valósághoz. Legalábbis az Eurobarométer még decemberben közölte egy teljesen átlagos EU-s közvélemény-kutatás eredményeit, eszerint Magyarországon is többségben van az uniós büntetőintézkedéseket támogató álláspont, a válaszadók mintegy 56 százaléka nyilatkozott így. Vagyis a „magyarok” döntésének feltüntetni az 1,4 millió kitöltött konzultációt nem csak hogy önmagában csúsztatás, de a tényleges társadalmi álláspontot minden jel szerint még csak érintőlegesen sem tükrözi.

„Tudomásul vettük a magyarországi konzultáció eredményét és a nagyon alacsony részvételt is” - ezt már Peter Stano, az Európai Bizottság (EB) külügyi szóvivője nyilatkozta az ügyben.