Csehország;lemondás;feljelentés;elnökválasztás;halálos fenyegetés;Andrej Babis;kampányrendezvények;

2023-01-24 20:20:00

„Veszít vagy meghal” – Halálos fenyegetést kapott Babis a cseh elnökválasztás második fordulója előtt

A volt miniszterelnök feljelentést tett, és lemondta az összes kampányrendezvényét.

Halálos fenyegetést tartalmazó, névtelen levelet kapott Andrej Babis elnökjelölt, volt kormányfő, aki a cseh államfőválasztás második, döntő fordulójába jutott. A politikusnak azt üzente az egyelőre ismeretlen fenyegető, hogy „veszít vagy meghal”. Babis, aki Petr Pavel nyugalmazott tábornokkal verseng a cseh államfői posztért a most hét végi második fordulóban, közölte, hogy feljelentést tett az ügyben.

A volt miniszterelnök fenyegetője egyébként azt is írta, hogy ha „megnyeri az elnökválasztást, fogom a puskám, és elmegyek egy utolsót vadászni”. A névtelen levél szerzője mindehhez azt  magyarázatot fűzte, hogy rákos, amit nem tud legyőzni, de még „hőssé válhatok a fiaim szemében és biztosíthatom a jobb jövőt az unokáimnak”.

A fenyegetés miatt végül Andrej Babis közölte, hogy a voksolásig nem vesz részt nyilvános kampányrendezvényen, azokat mind lemondta „támogatói, rajongói, szavazói és családja” védelmében. Felesége korábban ugyanis egy lövedéket és sértéseket tartalmazó levelet kapott, amit szintén vizsgál a rendőrség.

A volt kormányfő riválisa, Petr Pavel elítélte a fenyegetéseket, de nemrég azt vetette Babis szemére, hogy éppen ő az, aki a kiélezett, személyeskedő kampányért felelős és önmérsékletre intette.Az első körben kiesett Danuse Nerudová, aki most a nyugalmazott tábornokot támogatja, arról számolt be, hogy ő pedig Babis állítólagos híveitől kapott fenyegetést. A legfrissebb felmérések szerint Pavel jelentős előnnyel vezet Babis előtt. A Median közvéleménykutató-cég szerint Pavel a voksok 57,9, míg Babis 42,1 százalékára számíthat az elnökválasztáson.