rendőr;letartóztatás;támadás;Fejér megye;késelés;rendőri intézkedés;javítóintézet;Budai Központi Kerületi Bíróság;

2023-01-28 20:56:00

Letartóztatták a 16 éves fiút, aki Budapesten lábon szúrta az intézkedő rendőrt

A bírósági végzés kiemelte, hogy a fiatalkorú elleni kényszerintézkedést a szökés, elrejtőzés és a bűnismétlés veszélyén túl a cselekmény gátlástalan, fokozottan erőszakos jellege is indokolja.

Javítóintézetben rendelte el szombaton a Budai Központi Kerületi Bíróság annak a 16 éves fiúnak a letartóztatását, aki még szerdán szúrt lábon egy vele szemben intézkedő rendőrt – derült ki a Fővárosi Törvényszéknek a bírósági portálon olvasható közleményéből. Amint arról a Népszava is beszámolt, a fiatalkorú támadó ellen felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszak és súlyos testi sértés bűntettének kísérlete miatt indult büntetőeljárás.

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség pénteken benyújtott a bíróság által helybenhagyott letartóztatási indítványában kiemelte, hogy az elkövető terhére rótt súlyosabb bűncselekmény büntetési tétele két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, továbbá fennáll vele szemben a szökés, illetve elrejtőzés, valamint a bűnismétlés veszélye. A bíróság megállapította továbbá, hogy a cselekmény jelentős tárgyi súlya, a terhelttel szembeni másik, szintén hivatalos személy elleni erőszakos cselekmény miatt folyamatban lévő eljárás, valamint a gyanúsított személyi körülményei a letartóztatás többletfeltételeit megalapozzák. Hozzátették, hogy a kényszerintézkedést a gyanúsított terhére rótt cselekmény gátlástalan, fokozottan erőszakos jellege is indokolja.

A megalapozott gyanú szerint egy rendőr 2023. január 25-én este azért jelent meg a Fejér vármegyei település egyik társasházában, mert egy 16 éves lány nevelőapja rendőri segítséget kért a hétfő óta otthonról távollévő – és éppen a barátjánál megjelenő – gyermekével kapcsolatban. Amikor a bejelentés ellenőrzésére a rendőr megjelent a lépcsőházban, a fiatalkorú lány és 16 éves barátja éppen el akarta hagyni az ingatlant. A rendőr a lépcsőház egyik lépcsőfordulójában igazoltatni akarta őket, azonban a fiatalkorú fiú a rendőr felszólítását figyelmen kívül hagyva, ki akarta vonni magát az intézkedés alól és megpróbált futva elmenekülni.

A rendőr ekkor a fiúval szemben testi kényszert alkalmazott, melynek során a földön fekve aktívan ellenszegült, a rendőrt folyamatosan próbálta lerúgni magáról, valamint több alkalommal ököllel is meg akarta ütni. Amikor a rendőr megkezdte a fiú bilincselését, a támadó hirtelen egy 9 centiméteres pengéjű késsel megszúrta az intézkedő rendőr lábszárát, aki nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett. Az intézkedés alatt végig agresszívan viselkedő elkövető ellenállását egy a lépcsőházban lakó, szolgálaton kívüli rendőr segítségével lehetett csak megtörni, így tudták végül őrizetbe venni.