Magyarország;tiltakozás;akkumulátorgyár;

Már olyan településeken is tiltakoznak akkumulátorgyár ellen, ahol eddig szóba sem kerültek ilyen beruházások

Göd, Debrecen, Nyíregyháza, Vác, Gödöllő, Fót, Szigetszentmiklós, Bátonyterenye, Nyergesújfalu Sóskút, Biatorbágy, Salgótarján, Tatabánya, Monor, Jászberény, Miskolc, Pécel, Győr, Iváncsa, Győrszentiván – egy, az interneten fellelhető virtuális térkép szerint ezek azok a települések, ahol az eddigi bejelentések szerint akkumulátorgyár vagy ahhoz kapcsoló alkatrészgyártó üzem létesülhet, illetve már létesült Magyarországon. 

Ám miközben a kormány arról álmodik, hogy Magyarország a világ első számú akkumulátorgyártó nagyhatalma lesz, addig egyre több helyen lázadnak fel a tervezett helyszínek környékén élő lakosok. Debrecenben tettelegességig fajuló, indulatos közmeghallgatáson fejezték ki az érintettek, hogy nem kérnek egy ilyen beruházásból, szombaton pedig mikepércsi anyukák szerveztek tiltakozó menetet a kínai CATL térségbe települő gyára ellen. A demonstráció a debreceni főtérre érve már legalább ezer fősre duzzadt, a tömeg pedig fennhangon skandálva követelt népszavazást az országba telepítendő akkumulátorgyárak ügyében.

A tiltakozási hullám várhatóan ezen a héten is folytatódik, január utolsó napján ugyanis Nyíregyházán terveznek közmeghallgatást. Noha itt nem akkumulátorgyár épülne, a Boysen Battery Components Hungary Kft. akkumulátortakaró-tartólemez gyártását tervezi az itteni ipari parkban, a helyiek mégis attól tartanak, hogy ez később még kibővülhet, s akár veszélyes üzemet is betelepíthetnek az itteni beruházások mellé.

Aggódnak a hajdúszoboszlóiak is, szerintük a debreceni gyár közelsége a gyógyvizeket is veszélyeztetheti. 

Az önkormányzat ezért határozatban kifejezte aggodalmát a Debrecent és térségét érintő erős környezeti terhelés miatt, amely szerintük nem illeszkedik az itteni hagyományos értékekhez, a mezőgazdasághoz és az idegenforgalomhoz. Döntöttek arról is, hogy független környezetvédelmi szakértőt bíznak meg az engedélyezési eljárás során keletkező dokumentumok áttekintésére, s arra is készek, hogy önálló monitoring rendszert alakítsanak ki a földtani közeg, a talaj, a talajvíz, a felszíni vizek és a levegő minőségének folyamatos ellenőrzésére.

Időközben olyan településeken is akkumulátorgyár-ellenes akciók indultak, amelyek neve eddig szóba sem került ilyen jellegű beruházások kapcsán. Egerben az egriugyek.hu portál indított szavazást „Támogatná-e ön egy akkumulátorgyár Egerbe telepítését” kérdéssel, a helyi DK-szervezet pedig azt kérte a a város önkormányzatától, hogy más ellenzéki vezetésű városokhoz hasonlóan határozatba jelentsék ki: nem kérnek ilyen jellegű beruházásból. Az LMP úgy véli, Szolnok sincs biztonságban, megyei elnökük szerint „akkumulátorgyár-gyanús” Szalay Ferenc fideszes polgármester bejelentése arról, hogy bővíteni szeretnék a helyi ipari parkot illetve hogy – mikét arról a Népszava beszámolt - az államnak át kívánják adni a helyi vízközműveket.