korrupció;garázdaság;DK;pénzbüntetés;Varju László;MTVA;Fővárosi Törvényszék;választás rendje elleni bűncselekmény;

Választás rendje elleni bűncselekmény valamint garázdaság miatt pénzbüntetést kapott első fokon Varju László

A DK-s parlamenti képviselő „a putyinizálódó orbáni Magyarország legsúlyosabb kordokumentumának” nevezte a Fővárosi Törvényszék ítéletét, amely ellen fellebbez.

Egy ellenzéki politikus ellen indult büntetőügyben hirdetett ítéletet a Fővárosi Törvényszék – ezzel a címmel tették közzé a bírósági portálon, hogy Varju Lászlót, a DK országgyűlési képviselőjét hétfőn nem jogerősen „választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény bűntettében, valamint garázdaság vétségében mondták ki bűnösnek, míg a testi sértés bűntette miatt emelt vád alól felmentették. A politikusra 900 ezer forint pénzbüntetést szabott ki a Fővárosi Törvényszék. Az ítélet ellen Varju László és védője, illetve az ügyészség is fellebbezett, így a büntetőper másodfokon a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik.

Az ítélet szerint a vádlott a 2018-as országgyűlési választás előtt „az egyik politikai párt egyéni választókerületi országgyűlési képviselőjelöltjeként találkozott egy független jelöltként induló férfival, akit a jelöltségtől a visszalépés irányába próbált terelni”. A bíróság megállapította, hogy „az elkövetés módja korrupciós jellegű volt”.

A független jelölt a beszélgetés alatt kitartott amellett, hogy a választásokon indulni kíván, ezért a vádlott felajánlotta neki a kampányra addig fordított költségeinek kifizetését 

– áll a közleményben.

Az ítélet második pontja szerint a 2018. december 16-án az MTVA épülete előtti tüntetés során az akkor már országgyűlési képviselő férfit – e pozíciójából eredően – több képviselőtársával együtt beengedték az épületbe, ahol ők a biztonsági osztály vezetőjével közölték, hogy öt pontból álló követelésüket szeretnék beolvastatni a köztelevízió adásában. – Az osztályvezető az intézmény rendeltetésszerű működésének megzavarása elkerülése érdekében tájékoztatta arról az országgyűlési képviselőket, hogy mely területek minősülnek zártnak, védettnek. 2018. december 17-én délelőtt a vádlott több képviselőtársával ismételten megkísérelt bejutni az MTVA épületébe, ezt azonban a biztonsági őrség tagjai a stúdió ajtaja elé állva megakadályozták. Az eset során a képviselők – köztük a vádlott  – testükkel a biztonsági őröknek többször nekifeszültek – idézte fel a történteket a Fővárosi Törvényszék.

A bíróság ebben a vádpontban azt állapította meg, hogy „bár a vádbeli időszakban az országgyűlési képviselők jogszerűen tartózkodtak az MTVA épületében, azonban a törvény arra nem ad lehetőséget, hogy a képviselők az adást megzavarják”. Az ítélet szerint az elítélt politikus kihívóan közösség ellenes magatartást valósított meg, ugyanakkor nem akart szándékos sérülést okozni a jogszerű magatartást tanúsító biztonsági őröknek, ezért a testi sértés bűntettét a szándék hiányában terhére nem lehetett megállapítani.

Az ítéletről Facebook-posztban számolt be maga Varju László. A politikus megerősítette, hogy fellebbez, ugyanakkor bejegyzésében a választási bűncselekmény miatti elmarasztalásról nem szólt.

A mai ellenem hozott bírósági ítélet a putyinizálódó orbáni Magyarország legsúlyosabb kordokumentuma. Azok után, hogy az MTVA fegyveres biztonsági őrei letepertek és a földön húztak a köztévé épületében a fideszes rabszolgatörvény elfogadása idején, a bíróság ma mégis úgy döntött, hogy pénzbüntetésre ítél elsőfokon. Nincs még egy olyan európai ország, ahol megtörténhetne az, hogy egy, a törvény adta jogával élő országgyűlési képviselőt bántalmaznak egy középületben, majd a végén még őt ítélik el a bíróságon is, miközben bántalmazóit futni hagyják

– fogalmazott Varju László.

Politikusa mellett kiállt pártja, a DK, de ők is csak a garázdaság vádját kifogásolták. – Ma azt az embert ítélték el, akit azért bántalmaztak, mert törvényesen tiltakozott a propagandatévévé silányított köztévé ellen. Ez csak Moszkvától Vlagyivosztokig nevezhető hétköznapi döntésnek, Európában ilyen soha nem fordulhatna elő – szögezték le a Facebookon.