Fidesz;önkormányzat;privatizáció;Győr;Vadai Ágnes;gyógyfürdő;hűtlen kezelés gyanúja;Polt Péter;rendőrségi nyomozás;Csokonyavisonta;

Nyomoz a rendőrség a csokonyavisontai gyógyfürdő privatizációja ügyében

A csokonyavisontai önkormányzat úgy menekült a pénznyelő létesítménytől, hogy a vevőnek a 440 milliós vételárból 300 milliót gyakorlatilag ki sem kellett fizetni.

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával nyomoz a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság a csokonyavisontai gyógyfürdő privatizációja ügyében – derült ki Polt Péter legfőbb ügyész hétfői válaszából, amit Vadai Ágnes DK-s országgyűlési képviselő január 13-án írásban feltett kérdésére adott. A Népszava is beszámolt a gyógyfürdő furcsa tulajdonosváltásáról: a létesítmény korábban a somogyi település önkormányzatának tulajdonában volt, de az energiaválság miatt be kellett zárni, s emiatt annak értékesítése mellett döntöttek. Csakhogy eredetileg úgy adták el a fürdőt egy vállalkozónak, hogy a 440 milliós vételárból 300 milliót gyakorlatilag ki sem kellett fizetni, s az értékes ingatlan végül hogy, hogy nem, egy győri fideszes képviselő, Hajtó Péter édesanyja nevén futó cégénél landolt.

A fürdőt nyílt tenderen értékesítette az önkormányzat, de csak egyetlen pályázó akadt, aki aztán azt két részletben átpasszolta a fideszes Hajtó Péter családjának. A furcsa privatizáció nyomába eredt 24.hu cikke szerint az első tranzakció érdekessége, hogy Zömbik Imre barcsi építési vállalkozó úgy vette meg a fürdőt 440 millió forintért, hogy abból 300 milliót de facto ki sem kellett fizetnie, mivel a szerződés szerint ebből kellett elkezdenie hatvan munkanapon belül a fürdő műszaki helyreállítását. Ezt követően adta tovább a fürdőt újabb fordulatként a Zömbik Imre tulajdonolta Bau-Lizéna Kft. a Hajtó Péter családi érdekeltségében lévő Hafe-Hungary Kft.-nek, előbb október 11-én a nyolcvan százalékos üzletrészét, majd november 21-én a maradék húsz százalékot is.

Az ügyben Vadai Ágnes nem csak azt szerette volna megtudni, hogy van-e az ügyben vizsgálat, de az esetlegesen feltárt részletekre, tényekre, nyomozati eredményekre, esetleges gyanúsításokra is rákérdezett, továbbá tudni szerette volna, hogy lép-e az ügyészség, s ha igen, milyen konkrét intézkedéseket tart szükségesnek a hasonló szándékos visszaélések megszüntetése, megakadályozása érdekében. 

Polt Péter minderre annyit közölt, hogy „a kérdést az abban foglaltak értékelése és további intézkedés végett a nyomozó hatóságnak küldtem meg”. – A jelenleg felderítési szakban lévő nyomozásra vonatkozó adatok tekintetében a tájékoztatás a nyomozó hatóság irányítását ellátó személy jogkörébe tartozik – hárította el az érdemi választ a legfőbb ügyész.