Magyar Honvédség;Szalay-Bobrovniczky Vince;

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: a Magyar Honvédség nem szociális intézmény, szükségesek a leépítések

A tárcavezető azt hangoztatta, régóta esedékes változtatások történnek. 

Teljesítménytől függő versenyhelyzetet akar bevezetni a honvédségnél, ezért menesztett több száz magas rangú katonai vezetőt – erről beszélt a Bloombergnek adott hétfői interjújában a honvédelmi miniszter.

A beszélgetést a Telex szemlézte. Szalay-Bobrovniczky Kristóf ebben az interjúban erősítette meg azokat az értesüléseket, amelyek szerint leépítik a honvédség állományát. Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy egy nemrégiben megjelent kormányrendelet szerint, a honvédelmi miniszter egyoldalú döntéssel és 2 havi felmentési idővel megszüntetheti azon katonák szolgálati viszonyát, akik a 45. életévüket betöltötték és legalább 25 év tényleges szolgálati viszonyban töltött idővel rendelkeznek.

„Ez nem egy szociális intézmény, azok a vezetők, akik megfelelnek az új kritériumoknak, maradhatnak. Ez egy hadsereg, méghozzá egy tomboló háború szomszédságában, Európa közepén” 

- fogalmazott a politikus. Értékelése szerint a változtatások lehetőséget teremtenek a fiatalabb, jobb fizikai állapotban lévő, több nyelvet beszélő és kitüntetett, NATO-missziós tapasztalattal rendelkező katonák előtt.

Több ellenzéki politikus azonban úgy vélekedik, a változtatások célja az ország nyugati orientációjának meggyengítése, s nem célja a hadsereg politikai elkötelezettekkel való feltöltése. A miniszter elutasított minden ilyen bírálatot, s megjegyezte, a változtatások már régóta esedékesek. Magyarázata szerint a honvédségre már nagy terhet rótt a felduzzadt vezetői létszám, s egyúttal 8-10 ezer betöltetlen állás van amúgy is. Szalay-Bobrovniczky Kristóf úgy tervez, hogy többszörösére bővítik a jelenlegi 37 640 fős létszámot. Jelezte, a személyzeti változtatások csupán egy részét jelentik az átalakításnak, egyúttal a szovjet korszakból származó fegyvereket is lecserélik modernekre.