Kína;Egyesült Államok;kémkedés;

Lopokadó léggömbök, még mindig feszült a nagyhatalmi viszony

Az elmúlt években legalább négy kínai felderítőballon hatolt be az amerikai légtérbe, ám ez csak utólag derült ki. 

„A léggömb nem az Egyesült Államok tulajdona. A kínai kormány továbbra is meg fogja védeni törvényes jogait és érdekeit” – reagált Mao Ning kínai külügyi szóvivő az azt firtató újságírói kérdésre, hogy visszakövetelik-e Amerikától a rivális nagyhatalom által a légterét megsértő kémballonként azonosított, majd múlt szombaton lelőtt kínai légi jármű maradványait.

A pekingi rezsim még mindig azt bizonygatja, hogy egy eltévedt meteorológiai léggömbről volt szó, ám ezt az állítást sem Washington, sem nyugati szakemberek nem veszik komolyan. Kína saját narratíváját gyengíti azzal, hogy az utóbbi napokban feltűnően kemény hangnemben tiltakozott az ellen, hogy az Egyesült Államok lelőtte a felderítőballont az Atlanti-óceán felett.

Az amerikai haditengerészet és parti őrség a tengerben kutat a kémballon roncsdarabjai után. Az Egyesült Államok abban bízik, hogy a törmelékek összegyűjtésével betekintést nyerhetnek Kína kémkedései képességeibe.

A léggömbincidens jelentősen elmérgesítette a két nagyhatalom egyébként is feszült viszonyát. 

Antony Blinken amerikai külügyminiszter már pénteken elhalasztotta vasárnapra tervezett pekingi látogatását, Chuck Schumer a kormányzó, a demokraták szenátusi vezetője pedig tegnap arra utalt, hogy a Fehér Ház további válaszlépéseket fontolgat Kínával szemben.

Joe Biden amerikai elnök kitartott amellett, hogy megfelelően kezelték a léggömbincidenst. „Egyértelművé tettük Kínának, hogy mit fogunk cselekedni. Megértették az álláspontunkat. Nem fogunk meghátrálni” – fogalmazott az elnök. Biden hangsúlyozta, hogy helyesen jártak el, ezért arra utalt, hogy nem is fontos kérdés, hogy gyengültek vagy erősödtek-e az államközi kapcsolatok. Karine Jean-­Pierre fehér házi szóvivő ezzel kapcsolatban megjegyezte: továbbra is nyitottak a párbeszédre Kínával, illetve “nyugodt, határozott és gyakorlatias” megközlítéssel állnak hozzá Kínához. Szerinte az ázsiai országnak kell eldönteni, hogy milyen kétoldalú viszonyt szeretne.

Az amerikai védelmi minisztérium hétfő este hivatalosan is megerősítette azokat a sajtóértesüléseket, miszerint Donald Trump előző elnök idején (2017 és 2021 januárja között) három kínai kémballon is észrevétlenül hatolt be az amerikai légtérbe. Azt is közölték, hogy tavaly februárban, Biden kormányzása alatt egy negyedik ilyen incidens is történt. A Pentagon tájékoztatása szerint légtérsértésekről csak később, hírszerzési forrásokból értesültek. Igaz, John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági ügyekért felelős szóvivője arról beszélt, hogy a korábbi esetekben idejüket tekintve rövidek voltak, szembeni a mostanival, amikor egy héten át az Egyesült Államok felett sodródott az ominózus léggömb.

A Trump-adminisztráció tagjai hitetlenkedve fogadták a korábbi incidensekről szóló híreket, a volt elnök egyenesen „hamis dezinformáció”-nak minősítette azokat. Nem kizárt azonban, hogy nem tudták, mi történt a fejük felett.

Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó azt fejtette ki, hogy a Biden hivatalba lépése után a kínai kémkedés visszaszorítására meghozott intézkedéseknek köszönhetően derült fény a korábbi esetekre. Sullivan a vállalatokat, civileket és szakértőket tömörítő US Global Leadership Coalition (USGLC) konferenciáján arról beszélt, hogy a légtér megfigyelőképességek megerősítésének hála voltak képesek a múlt héten észlelni a kínai kémballont. A Fehér Ház jó szándéka jeléül hírszerzési eligazítást ajánlott a volt kormányzat tagjainak, amelyek keretében tájékozódhatnak arról, hogyan derítettek fényt a korábbi légtérsértésekre.