Európai Unió;Oroszország;Európai Parlament;titkosszolgálatok;

2023-02-08 13:37:00

Gwendoline Delbos-Corfield a nagy visszhangot kiváltó nyilatkozatáról: Pontatlanul fogalmaztam

Helyreigazította nyilatkozatát az EP-képviselő -és jelentéstevő arról, hogy a magyar titkosszolgálatok az oroszoknak szivárogtatnak.

Lapunknak nyilatkozva Gwendoline Delbos-Corfield, az Európai Parlamentnek a magyarországi jogállamisággal foglalkozó jelentéstevője pontosította keddi nyilatkozatát, amelyben az Euronews tudósítása szerint azt állította, hogy „az Orbán-kormány szervei, a titkosszolgálatok az oroszoknak szivárogtatnak.”

– Pontatlanul fogalmaztam, amikor az említett szivárogtatást említettem, amellyel kapcsolatban semmiféle bizonyítékom nincs, és remélem, hogy nem is ez a helyzet. A brüsszeli városházán tartott panelbeszélgetés résztvevőjeként arról beszéltem, hogy akad egy hely az Európai Unióban, ahol van tere az orosz beavatkozásnak.

Ezt egyebek mellett a budapesti külügyminisztérium elleni orosz hackertámadásokkal akartam szemléltetni. A magyar hatóságok tudtak erről, hosszú ideig mégsem tettek semmit az ellen, hogy információk, köztük bizalmas információk szivárogjanak ki az oroszokhoz. Erre gondoltam, de helytelenül fejeztem ki magam – mondta a francia zöldpárti EP-képviselő.

Delbos-Corfield hozzátette:

A Városok a jogállamért című keddi brüsszeli rendezvényen felszólalt mások mellett Karácsony Gergely budapesti főpolgármester és Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa.

Kovács Zoltán nemzetközi kormányszóvivő a Twitteren sietett helyretenni nem csak a pontatlanul fogalmazó francia EP-képviselőt, hanem a rendezvény szinte valamennyi résztvevőjét és a Gwendoline Delbos-Corfield mondatait visszaadó újságírókat.

„Didier Reynders az Európai Bizottságtól részt vesz baloldaliak és a Zöldek, valamint a magyar ellenzéki Karácsony Gergely találkáján. Gwendoline Delbos-Corfield európai parlamenti képviselő teljesen alaptalan állításokat terjeszt a magyar kormány szivárogtatásáról. A sajtó talpnyalói pedig visszaböfögik a rágalmakat. Néhányan még csodálkoznak, hogy miért alacsony a bizalom Brüsszel iránt.”