légszennyezettség;levegőminőség;Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ;

2023-02-08 17:17:00

Több magyarországi településen rossz a levegő minősége

A következő napokban nem várható javulás.

Kedvezőtlenül alakul több település levegőminősége – közölte szerdán a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) az MTI-vel.

Kedden Putnokon veszélyes, míg Ajkán, Győrben és Sajószentpéteren egészségtelen volt a levegő minősége, és kifogásolt minősítést kapott további tizenkét település – írták.

A hideg, szél- és csapadékmentes időszak kedvezőtlenül hat a levegőminőség alakulására. A meteorológiai előrejelzés szerint a következő napokban javulás nem várható – tették hozzá.

Az NNK közleményében felhívta a figyelmet arra: a kis méretű aeroszolrészecskék (hétköznapi nevén szálló por) rövid távon, magas koncentrációban légúti tüneteket, például légúti irritációt, köhögést, valamint szemirritációt, könnyezést okozhatnak.

A krónikus légzőszervi betegségekben szenvedők tünetei ilyenkor súlyosbodhatnak, és nőhet a légúti fertőzések kialakulásának kockázata.

A légszennyezettség különösen veszélyes a gyermekekre, a várandós nőkre, az idősekre, és a krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedőkre. Azt tanácsolták, hogy ők lehetőség szerint minél kevesebb időt tartózkodjanak a szabadban, különösen a veszélyes vagy az egészségtelen minősítést kapott településeken.

A környezet és az egészség megóvása érdekében javasolják a légszennyező tevékenységek – elsősorban a helytelen fűtési módok – mellőzését.

Figyelmeztettek továbbá arra, hogy a kedvezőtlen levegőminőség esetén sem szabad megfeledkezni a belső légterek rendszeres, gyors szellőztetéséről.