szűrőprogram;mammográfia;buszok;Hadházy Ákos;Müller Cecília;

Hadházy Ákos szerint egyetlen szűrést sem végeztek tavaly és tavalyelőtt az 1,7 milliárd forintért vásárolt mammográfiás szűrőbuszokon

Az országgyűlési képviselő állítása szerint időközben arról döntöttek, hogy mind a tíz buszból kiszerelik a készülékeket, ezekből eddig csak egyet helyeztek el kórházban, kettő „folyamatban van”, a többi hétnek még nem tudni a sorsát.

Egyetlen emlőszűrést sem végeztek tavaly és tavalyelőtt az 1,7 milliárd forintért vásárolt mammográfiás szűrőbuszokon – írta keddi Facebook-bejegyzésében Hadházy Ákos egy váci forrására hivatkozva.

A független országgyűlési képviselő emlékeztet arra, Müller Cecília országos tisztifőorvos korábban annyit közölt, a buszokon 2020-ban „néhány száz” vizsgálatot végeztek, de mivel az első szűrésekre kevesen mentek el, inkább másra használják a buszokat, továbbá felvetette annak lehetőségét, hogy néhány buszból kiszerelhetik és más intézetekbe helyezhetik a röntgenkészülékeket.

Hadházy váci forrásától megtudta, hogy ezzel szemben

  • 2021-ben és 2022-ben egyetlen emlőszűrést sem végeztek a buszokon,

  • Időközben arról döntöttek, hogy az összes buszból ki akarják szerelni a készülékeket (a képviselő szerint ez is arra utal, hogy a buszok nem voltak működőképesek),

  • De eddig a tízből csak egyet helyeztek el egy kórházban (kettő pedig „folyamatban van“, a maradék hetet pedig még nem tudják, hova teszik),

  • Állítólag „más” szűrésből 300 ezret végeztek ezeken a járműveken (mint Hadházy megjegyzi, „a váci és szobi járás igen peches, mert ott összesen 35 embert szűrtek vérnyomásra, egyetlen faluban…”).

A képviselő azt írja, az adatkérő azért ezeket a járásokat választotta, mert itt jelentette be 2018-ban Rétvári Bence „nagy csinnadrattával, hogy indul a nagy emlőszűrő program a falvakban”. „Érdekes, akkor még nem volt probléma a 40-50 százalékos válaszadás…” – jegyzi meg.

Felhívja a figyelmet arra, hogy az 1,7 milliárdos program ráadásul egy 17 milliárdos projekt része volt, amely során elvileg szakszemélyzetet is képeztek „jó pénzekért”, „72 ezer forintos kávészünetekkel”.