Orbán-kormány;sajtó;kormánypropaganda;MSNBC.;tekintélyelvű rendszer;magyar médiahelyzet;

2023-02-14 16:01:00

Elrettentő példa lett Magyarország arra, hogyan zabálják fel a tekintélyuralmi rendszerek a médiát

Az MSNBC a többi között az Orbán-kormány esetével mutatta be, hogyan válik a média elfoglalása az autoriter rendszerek kiépítésének első lépésévé.

Az első lépés a tekintélyuralom felé: a szabad sajtó megtámadása - ezzel a címmel közölt riportot a második legnézettebb amerikai hírtelevízió, az MSNBC. Rachel Maddow, a csatorna riportere azt mutatta be, hogy a világ autoriter rendszereiben közös pont a kritikus sajtó ellehetetlenítése, ily módon pedig az adott ország gondolkodásának irányítása azáltal, hogy kizárólagosan, vagy majdnem kizárólagosan az adott kormányzatot dicsőítő hangok lepik el a társadalmat.

A riport apropója a Kreml által a Meduza és úgy általában a független orosz média ellen végrehajtott támadássorozat volt, az orosz médiahelyzet mellett pedig a Fülöp-szigeteket és Magyarországot említették nemzetközi negatív példaként.

Magyarországon az Orbán-kormány oligarchái a média mintegy 80 százalékára tették rá a kezüket, a maradék 20 százalék pedig kormányzati megbélyegzéssel, esetenként ellehetetlenítéssel néz szembe – idézi fel Rachel Maddow, példaként említve a Klubrádió frekvenciájának megvonását.

Az Orbán-kormány persze tagadja, hogy egyeduralomra törne a médiában, bár éppenséggel január végén Orbán Balázs, Orbán Viktor politikai igazgatója meglepő őszinteségről tett tanúbizonyságot, amikor a Fidesz káderképzőjeként ismert Mathias Corvinus Collegium (MCC) második nemzetközi médiakonferenciáján felvázolta a kabinet hozzáállását a sajtóhoz. – A média stratégiai ágazat és szuverenitási kérdés, mert aki uralja egy adott ország médiáját, az uralja annak az országnak a gondolkodását és azon keresztül az országot – jelentette ki.

Riportjában Rachel Maddow általánosságban is foglalkozik a tekintélyuralmi rendszerek kialakításának mikéntjével, Magyarországgal illusztrálva a folyamatot. Felidézi az Orbán-kormány egyéb autoriter lépéseit, a CEU elüldözését, a magyarországi egyetemek nagy részének kiszervezését fideszes pártfunkcionáriusok vezette alapítványokba, az igazságszolgáltatás elleni támadásokat, a „gránitszilárdságú alaptörvény” rendszeres módosításait, valamint a változatos jogcímeken kikiáltott rendeleti törvényalkotást is.