Budapest;fizetésképtelenség;Kiss Ambrus;ÚjSzínház;

Itt a bejelentés, február végére fizetésképtelenné válik az Újszínház

Egész Budapest anyagi helyzete sem túl rózsás. 

Február végére fizetésképtelenné válik az Újszínház, nem tudja kifizetni sem a számláit, sem a béreket. Az előadások törléséről az igazgató dönt – jelentette be Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes csütörtöki közgyűlés előtti háttérbeszélgetésén. – Ez nem üzenet, hanem segélykiáltás, reméljük a kormány is meghallja – tette hozzá a politikus.

Mint ismert, a Fidesz iránti szimpátiáját gyakorta kifejező Dörner György által vezetett Újszínház egyike azon színjátszó helyeknek amelyek működtetését 2020-ban magára vállalta a kabinet. Tavaly januárban egy összegben meg is kapták az éves támogatást az érintett társulatok, ám az idén egy fillér sem érkezett az érintett kulturális intézményekhez, a Vígszínházhoz, a Madách Színházhoz,  a Budapest Bábszínházhoz, a József Attila Színházhoz, a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színházhoz és az Újszínházhoz sem.

Az Új Színház a hónap végére a 20 millió forintos hitelkeretét is kimeríti, így az állami támogatás nélkül nem lesz miből folytatni. 

A többiek egyelőre eredmény-tartalékuk terhére megelőlegezik az állami támogatást. A fővárosi önkormányzat már jelezte a problémát a kulturális államtitkárnak, de nincs forrása arra, hogy bajba jutott színházakat kisegítse.

Budapest anyagi helyzete sem túl rózsás. Bár tavaly 19-re lapot húzva nem szerződtek az energiakereskedők által diktált elfogadhatatlanul magas áron és úgy döntöttek, hogy napi áron vásárolják a gáz és a villamosenergiát. Utóbbin a három nagy fővárosi fogyasztó – közvilágítás, közösségi közlekedés és ivóvíz-szolgáltatás – csak januárban kilencmilliárdot spórolt a Kiss Ambrus által Budapest-modellnek keresztelt beszerzési móddal.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy ennyivel több van az önkormányzat kasszájában, csupán azt, hogy ennyivel kisebb mínuszban van Budapest. Az önkormányzat folyószámlaegyenlege ugyanis jelenleg hétmilliárd forint mínuszon áll. A hitel 18 százalékos kamaton ketyeg. Lejárt számlatartozása azonban nincs a fővárosnak. Március közepén az első iparűzési adóelőleg megérkezésekor kicsit fellélegezhetnek, de májusra ismét mínuszba csúszhatnak. Akkor újabb adóbevétel érkezik, ami lazít a pénzügyi hurkon, de utána nem tudni mi lesz. A városvezetés várja a kormány által ígért, de egyelőre nem érkező rezsikompenzációt és a Lánchíd felújításhoz vállalt 6 milliárd forintot is.

Közben pörög a rezsitámogatás-számláló: január végéig 15 ezren kérték. (November végén még csak 9000-en voltak.) A rászoruló családok évi 24-48 ezer forint támogatást kaphatnak energiaszámláik kifizetéséhez. A kérelmek kétharmada a kisebb egyharmada nagyobb összegre vonatkozik. Ez összesen 480 millió forintos kiadást jelent ez idáig az önkormányzatnak.

Az energiaszámlák mellett home office-szal spórol az önkormányzat, a főpolgármesteri hivatal épületét két hétre lezárták, amivel 25 milliót fogtak a számlán. Nem sok, de minden fillérért lehajolunk – mondta Kiss Ambrus. A BKK is áttekintette a jegyárbevételét és arra jutott, hogy 5 kevéssé használt díjtermék (például a metrószakaszjegy) kivezetése mellett 1500 forintról 2200 forintra emeli a főként külföldiek által használt reptéri 100E busz viteldíját. További közlekedési díjemelés nincs tervbe véve – válaszolta a Népszava kérdésére a főpolgármester-helyettes.