Magyarország;levél;bizottság;lehallgatás;látogatás;Varga Judit;Pegasus;

2023-02-16 18:41:00

Pegasus-botrány: Varga Judit válaszolt, nem találkozik a különbizottság tagjaival

A nemzetbiztonság az EU-tagállamok kizárólagos hatásköre – írta információink szerint az igazságügyi miniszter.

Nem találkozik Varga Judit igazságügyi miniszter az Európai Parlament illegális megfigyelésekkel foglalkozó, Magyarországra látogató különbizottságának (PEGA) delegációjával - értesült a Népszava.

Mint nemrég megírtuk, a PEGA csütörtök délelőtt a Pegasus lehallgatási botrány két magyarországi áldozatát hallgatta meg Brüsszelben, az eszmecsere a jövő heti, kétnapos tényfeltáró látogatásra való felkészülést szolgálta. A hétfőn érkező delegáció Budapesten találkozni szeretett volna Varga Judittal is, de négy nappal a tervezett vizit előtt még nem kaptak választ az igazságügyi minisztertől, hogy hajlandó-e fogadni őket – mondta a meghallgatás elején Jeroen Lenaers bizottsági elnök.

Órákkal Jeroen Lenaers beszéde és cikkünk megjelenése után az Igazságügyi Minisztérium lapunkkal közölte, Varga Judit válaszolt a Pegasus-különbizottságnak. Információink szerint a miniszter a levelében azt írta, hogy a nemzetbiztonság a tagállamok kizárólagos hatásköre, a PEGA azonban túllépi a hatáskörét, amire szerinte az Európai Bizottság is felhívta a figyelmet. A Orbán-kormány ellenzi ezt a gyakorlatot, és ezért nem is működik együtt a parlamenti bizottsággal – írta Varga Judit.

Ezt később közvetve Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája is megerősítette közleményében, jelezve, a február 20-21-i kétnapos látogatás alatt a képviselők találkoznak az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága tagjaival, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósága elnökével, Péterfalvi Attilával, újságírókkal és civil szervezetek képviselőivel , Varga azonban nem szerepel a programban.