Orbán Viktor;paródia;évértékelő beszéd;Somogyi András;

„Az elmúlt egy évet akár az ügyészség is értékelhetné” - Orbán Viktor „őszinte évértékelője” Somogyi András tolmácsolásában

A humorista kicsit újragondolta a miniszterelnöki beszédet.

Tegnap tartotta meg hagyományos évértékelő beszédét Orbán Viktor miniszterelnök, ahol a kormányfő a megszokott módon ecsetelte a kormány hatalmas sikereit, ostorozta Brüsszelt, valamint elismételte a kabinet színleg békepárti szólamait. Szavai megihlették Somogyi András humoristát, aki a beszédről készült felvételeket is felhasználva prezentálta a miniszterelnök „őszinte évértékelőjét”.

A „Putyin baráti kör” feliratú pódium előtt elhangzott beszéd elején „Orbán Viktor” elmondta, bár a Magyarországra látogató Jim Blount atya megpróbálta belőle kiűzni az ördögöt, nem sikerült. Majd úgy folytatta:

„Az elmúlt egy évet akár az ügyészség is értékelhetné. Völner Pali barátomra nyolc évet kértek, mi örülnénk, ha mindig újabb négy évet kapnánk. Tóni, Barbi, Ádám, a Jóisten vigyázzon rátok!”

Az Orbán Viktor bőrébe bújt Somogyi András ezután ismertette a kormány „sikereit”, mint például az Európa-rekorder magyar inflációt, Magyarország első helyét a Transparency International EU-tagállamokat érintő korrupciós listáján, valamint, hogy a bolgár fizetéseket leszámítva Magyarországon a legalacsonyabbak a bérek.

„Ezekben a nehéz időkben sem szórtuk feleslegesen a pénzt. A Pegasus drága volt és körülményes, ezért Tóni és Jutka tanácsára megvásároltuk helyette a Vodafone-t. Ennek köszönhetően senki nem érezheti magát egyedül, mindenkit meghallgatunk majd, ha akarja, ha nem. Azt gondolom, ez nagy segítség a magyar családoknak”

- mondta.

Szó esett a Brüsszellel, Soros Györggyel, a migránsokkal, a dollárbaloldallal, Gyurcsánnyal, valamint a nemváltó óvodásokkal folytatott harcról is, majd rátért az orosz-ukrán háború kérdésére:

Határozott álláspontunk, hogy mi a béke pártján állunk. Meg az oroszokén

- fogalmazott „Orbán Viktor”.

Természetesen a brüsszeli szankciók sem maradhattak ki a beszédből, valamint a nemzeti konzultáció eredménye: „A magyarok 97 százaléka - tehát az a másfél millió ember, aki kitöltötte - elutasítja Brüsszel szankciós bombáit. Igaz, jómagam mindet megszavaztam.” Majd rátért arra, hogy az Unión túl is van élet, Szijjártó Péter pedig „kiválóan tud dörgölőzni a keleti despotákhoz”.

A „miniszterelnök” feltette a kérdést: „minek magyar termőföld, ha építhetünk a helyén kínai akkumulátorgyárat?” Nyugati bérek helyett olcsó keleti munkaerőt és „összeszerelő ország-nagyhatalmat” ígért. Végezetül pedig arról beszélt, hogy bár már nem tudják uniós pénzből megtömni a zsebüket, nőtt az életszínvonal, hiszen neki is lett megtakarítása, Mészáros Lőrinc rendületlenül terjeszkedik, Tiborcz István pedig megvette a Gellért Szállót és a Waberer's jelentős részét. „Van egy közös szenvedélyünk, amit úgy hívnak: közpénz. Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!” - zárta szavait a miniszterelnök bőrébe bújt humorista.

A teljes „évértékelő beszéd” itt tekinthető meg: