Orbán-kormány;sajtótájékoztató;törvényjavaslat;Magyar Orvosi Kamara;

MOK: Gulyás Gergely hamis információt kapott, az Orbán-kormány koncepciós eljárásban támadta meg az orvosokat

A testület korábban már cáfolta a kabinet vádjait.

„Koncepciós eljárásban támadta meg az Orbán-kormány az orvosokat” – jelentette be hétfőn lapunkhoz is eljuttatott levelében a Magyar Orvosi Kamara, hogy rendkívüli sajtótájékoztatón áll a nyilvánosság elé a Belügyminisztérium testületet sújtó törvényjavaslata miatt.

Nemrég derült ki, hogy Pintér Sándor tárcája sürgős tárgyalást kérve módosítaná az egészségügyben működő szakmai kamarákról szóló 2006. évi XCVII. és az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvényt, amivel eltörölné a kötelező kamarai tagságot, az etikai eljárásokat pedig a az Egészségügyi Tudományos Tanács hatáskörébe utalná.

Az Orbán-kormány állítása szerint a MOK visszaél a hatalmával, amikor etikai eljárással fenyegeti a háziorvosokat, ha aláírják a szerződést, és belépnek az új ügyeleti rendszerbe, csakhogy ez hamis vádnak tűnik. A MOK korábban már közölte, egyetlen háziorvos ellen sem indított és nem indít etikai eljárást azért, mert aláírja az ügyeleti szerződést. Elnöksége csak azzal a megyei kollegiális vezető háziorvossal szemben élt etikai panasszal, aki fenyegetéssel, súlyos értékítélettel, félrevezető információkkal igyekezett rávenni háziorvos kollégákat a szerződések aláírására.

A MOK hétfőn levelet is írt Gulyás Gergely kancelláriaminiszternek, amelyben az áll, hogy a tárcavezető hamis információt kapott, mielőtt a szombati Kormányinfóján élesen bírálta a testületet.

„Az egészségügy átalakítására szükség van, ez a folyamat nem sértheti az orvosi gyakorlat első számú parancsát, a „Ne árts!” elvét. Ez azt jelenti, hogy az orvos nem végezhet olyan beavatkozást, aminek kockázata meghaladja a várható előnyt. Az új ügyeleti rendszer és a tervezett kórházátalakítások kockázatosak, mert semmilyen adatot nem ismerünk, a kórházi osztályok politikai alku mentén alakuló bezárása, orvosok vezényelgetése pedig egész régiókra lehetetleníti el az ellátást. Ezeket a változásokat csak a szakma bevonásával lehet végrehajtani, és ez az, amit Orbán Viktor miniszterelnök ígért nekünk” – hangzik a levél.