korrupció;roma;költségvetés;közgyűlés;Országos Roma Önkormányzat;

2023-03-01 06:30:00

Lebuktatta az ORÖ-elnököt, most ő került célkeresztbe

Egyesek próbálják a szerecsent mosdatni és a bűnöst menteni – mondta lapunknak ifjabb Farkas László.

„Másfél hónapig nem fogom összehívni az ORÖ-t, pusztuljon!” – fakadt ki Lakatos Oszkár, a testület elnöki teendőit ellátó általános elnökhelyettes a február 1-én tartott rendkívüli közgyűlésén. Dühét az váltotta ki, hogy előzőleg hiába állapodott meg a Lungo Drommal, a kormánypárti roma szervezet és szövetségesei nem szavazták meg a napirendi pontokat. Az akkori közgyűlés érdemi munka nélkül ért véget.

Időközben Lakatos Oszkár módosította álláspontját. „Fizetésképtelenné vált volna az országos önkormányzat, ha ebben a hónapban nem fogadjuk el a költségvetést” – indokolta lapunknak, hogy február utolsó napjára miért hívta össze mégis a rendkívüli közgyűlést. Átértékelte a helyzetet a Lungo Drom is: képviselői a most keddi ülésen a napirendi pontok és a költségvetés elfogadását egyaránt támogatták.

Lakatos Oszkár tájékoztatása szerint az ORÖ és hivatala – az intézményeknek járó támogatást nem számítva – közel félmilliárd forinttal gazdálkodhat idén. A közgyűlés egyebek között határozott arról is, hogy a bizottsági elnökök tiszteletdíja a „törvény szerinti illetményalap nyolcszorosának megfelelő” 309 ezer 200 forint lesz.

Utolsó napirendi pontként az ORÖ képviselői zárt ajtók mögött az egyik elnökhelyettes, ifjabb Farkas László méltatlansági ügyét tárgyalták. Arról a roma politikusról van szó, aki a hatóságokkal együttműködve 18 milliós korrupciós pénzt adott át Agócs Jánosnak, az ORÖ elnökének. Az ügyészség nemrég hat év letöltendő börtönbüntetés kiszabását kérte Agócsra.

A közgyűlés úgy döntött, hogy ifjabb Farkas László méltatlanná vált mandátumára, ugyanis a törvények értelmében Tiszabura főállású polgármestereként nem lett volna jogosult tiszteletdíjra az ORÖ-ben. Ifjabb Farkas december óta már társadalmi megbízatású polgármesterként látja el tisztségét, de az ORÖ szerint

Ifjabb Farkas László kérdésünkre már az eljárás kezdeményezését is alaptalannak nevezte. Hangsúlyozta: amikor értesült arról, hogy főállású polgármesterként nem vehet fel tiszteletdíjat ORÖ-s elnökhelyettesként, megszüntette az összeférhetetlenséget. Nem fogadja el, hogy megfosszák mandátumától, bíróságon támadja meg a döntést. Ennek halasztó hatálya van, egyelőre tehát marad az ORÖ elnökhelyettese.

Az ellene hozott határozatot ifjabb Farkas László egyértelműen annak tulajdonítja, hogy ő volt az, aki lebuktatta Agócs Jánost.

– mondta lapunknak.

Lakatos Oszkár ezzel szemben állította, hogy a két ügynek semmi köze nincs egymáshoz. Az ifjabb Farkas ellen most hozott döntésnek ahhoz van köze – jelentette ki –, hogy elhatározta: megtisztítja a roma közéletet a törvénysértésektől.