egészségügy;civilek;alapellátás;Honvédkórház;munkaszerződés;bérfizetés;

2023-03-10 06:00:00

Nem zökkenőmentes a Honvédkórház kettéosztása: sok orvos és ápoló csak bére egy részét kapta meg a januári átszervezés óta

A kórházi főigazgatóság ígéri, nem lesz több „téves adminisztráció.”

A januári átszervezés után többek még mindig csak várnak az első bérfizetésre a Honvédkórházban. Több mint kétezren pedig kaptak ugyan valamekkora összeget a számlájukra, de nem annyit, amennyi szerintük havi illetményként járna – jelezték intézményi dolgozók a Népszavának.

Lapunkat többen is arról értesítették, hogy számos orvos és szakdolgozó nem kapott megfelelő összeget a számlájára. Voltak ápolók,

A szakdolgozók többségének nincsenek tartalékaik, így ha az átlagosan havi 300-400 ezer forintos jövedelmük harmada már két hónapja nem érkezik meg a számlára, az nagy baj – mondta lapunknak egyikük.

Forrásunk szerint

Például az orvosok e hét elején, utólag hóközi kifizetéssel kapták meg a januári ügyeleti díjaikat. Az orvosok között volt olyan is, akinek sokkal kevesebb, és volt akiknek jóval több érkezett a számlájára, mint ami járt volna. És volt olyan is, aki még nem kapott semmit. Elég feszült a hangulat – tette hozzá forrásunk – nincsenek meg mindenkinek még új munkaszerződése, tisztázatlan, hogy kinek, mit vesznek figyelembe a korábbi honvédségi alkalmazottkénti besorolása alapján járó juttatásaiból.

– mondta lapunknak Elek Norbert, a Magyar Orvosok Szakszervezetének helyi csoportvezetője. Ő azt is megemlítette, hogy most annak a 3000 embernek a bérelszámolásával vannak gondok, akik az intézmény átalakítása előtt civilként honvédelmi alkalmazotti jogviszonyban dolgoztak, januártól pedig szolgálati jogviszonyba kerültek. Hozzátette:

Mint emlékezetes: január elsejétől a Honvédkórházat ketté bontották. Egyik része maradt a honvédség felügyelete alatt, a civilekkel kapcsolatos feladatait új egészségügyi szolgáltatóként az Észak-Pesti Centrumkórház - Honvédkórház nevű szervezet vette át. Az újonnan létrejövő intézmény irányítása a belügyminiszterhez került, s a civil egészségügyi ellátáshoz kötődő orvosok, szakdolgozók és egyéb nem katonai alkalmazottak szolgálati jogviszonyban folytatják.

A fizetési problémákra rákérdeztünk az Országos Kórházi Főigazgatóságon (OKFŐ), afelől is érdeklődtünk, hogy mikor utalják az elmaradt kiegészítő juttatásokat. Az OKFŐ hivatala az alábbi választ küldte lapunknak: