egészségügy;Borsod megye;háziorvosok;alapellátás;Országos Mentőszolgálat;ügyeleti rend;

2023-03-07 06:00:00

Borsodban folytatódik az Orbán-kormány ügyeleti rendszer reformja

A megyében a tervek szerint áprilistól csak egyetlen gyermekügyeleti pont marad: Miskolcon, a megyei kórházban.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében folytatódik áprilistól az új alapellátási ügyeleti rendszer bevezetése – tudta meg a Népszava. Ez lesz a következő országrész, amelyben az Országos Mentőszolgálat szervezi, irányítja ezt a szolgáltatást. A megyében praktizáló háziorvosok „felkészítése” is megkezdődött.

Az egyes járási központokban a megyei kórház főigazgatója, egy jogász, és az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) észak-magyarországi regionális igazgatója tartja azokat az értekezleteket, amelyeken meggyőznék az alapellátókat, hogy vállaljanak feladatot az új rendszer működtetésben. Ebben a megyében az alapellátási körzetek közel hatoda üres.

Azaz a lakosság egy részének már most sincs saját háziorvosa. A mostani átszervezéssel ügyeleti időben a 1830-as számot hívhatják a megyében élők. Ezen a számon a mentőszolgálat diszpécsere adhat tanácsot vagy szükség esetén ügyeleti autót, súlyosabb esetben azonnal mentőt is küldhet a telefonálónak.

Mint arról beszámoltunk: egy január elsejétől hatályos jogszabály alapján a kormányzat alaposan átszabja a háziorvosi ellátást, benne az alapellátási ügyeleti rendszert. Eszerint - Budapest kivételével – az OMSZ-ra bízná a feladat megszervezését. A lakosság által most még elérhető ügyeleti pontok mintegy harmada megszűnik.

A jövőben országosan 81 járásnak lenne összesen 102 ügyeleti központja. Lesz ugyanakkor olyan járás, ahol nem lesz ügyeleti pont. Több megyében a mostani csaknem tucatnyi orvosi ügyeletből legfeljebb 3-4 maradna. Ám ahol maradna ilyen, ott az adott járás háziorvosai, saját asszisztenseikkel is fogadhatnák a betegeket. Eddig 40 ezer lakosra jutott egy ügyeletes orvos, ha a terv megvalósul, úgy a jövőben hétköznaponként 90 ezernek, hétvégén 60 ezernek lenne egy felső fokú végzettségű ellátója. A koncepció bírálói szerint mindez főként az aprófalvas megyékben komoly betegbiztonsági kockázatot is jelenthet.

Az új rendben a háziorvos nyolctól délután négyig a rendelőjében dolgozna, négytől este tízig, illetve hétvégén és ünnepnapokon beosztható lenne a 81 járási egészségközpont valamelyikébe ügyelni. A tervezet készítői úgy becsülték, hogy járásonként 1,5-2 hétköznapi esti műszak jutna havonta egy-egy háziorvosra.

Az előzetes tervek szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 14 településen (közöttük városokban is) megszűnne az eddigi háziorvosi ügyelet. Így járna Abaújszántó, Borsodnádasd, Csokvaomány, Emőd, Felsőzsolca, Gesztely, Múcsony, Nyékládháza, Pálháza, Rudabánya, Sajószentpéter, Szirmabesenyő, Szendrő, Tiszalúc.

Azaz a megye legtávolabbi pontjáról is ide kell majd hozni hétköznap 16-22 óra között, hétvégén 8 és 22 óra között a gyerekeket.

Így Miskolcon, Ózdon, Kazincbarcikán, Mezőkövesden, Tiszaújvárosban, Encsen, Szerencsen, Sátoraljaújhelyen, Sárospatakon és Edelényben. Ezek közül éjszaka is felkereshető ügyeleti pontként (este tíz után) már nem fog üzemelni a sárospataki szakrendelő, illetve az edelényi kórház ügyeleti pontja.

Február, illetve március óta az új rendszer szerinti ügyelet működik Hajdú-Bihar-, Szabolcs-Szatmár-Bereg-, és Győr-Moson-Sopron megyében. Az utóbbi két területen alig vállaltak a háziorvosok ügyeletet, ezért például Győr-Mosonban a városi kórházakban jelöltek ki ügyeleti pontokat, s így márciusban rezidensekkel láttatják el az alapellátási ügyeleti feladatokat.