cenzúra;környezetszennyezés;Áder János;kivágás;kínos;Kaderják Péter;akkumulátorgyár;Podcast;

Szerintem ez zárójel – mondta Áder János a podcastjében a gödi akkumulátorgyár talajvíz-szennyezéséről, majd a beszélgetésből ki is vágták azt a részt

A korábban környezetvédő államfőként fellépő volt fideszes politikus az Orbán-kormány érveivel söpri le az asztalról az ellenvéleményeket, és még saját podcastját is cenzúrázzák.

Áder János volt köztársasági elnök podcastjéban Kaderják Péterrel, a Magyar Akkumulátor Szövetség vezetőjével beszélgetett az elmúlt hetekben országosan nagy vihart kavart magyarországi akkumulátorgyárak létesítéséről. A hvg.hu pénteki írása szerint a február 13-án publikált, a Spotify-on még egészében meghallgatható felvételen Kaderják Péter, aki az egykori Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára, majd a Magyar Energia Hivatal főigazgatója és elnöke is volt, kifejtette: „a gödi Samsung-gyár környékén nemcsak lítiumot, hanem toxikus oldószert is találtak a talajvízben”. A Kék Bolygó Alapítvány elnökeként új feladatot ellátó Áder erre közbeszólt, hogy „szerintem ez zárójel”, majd a YouTube-ra felkerült verzióból már kivágták a Fidesz irányvonalába nem illő tényeket.

A portál felidézi, hogy a kormányzati illetékesek rendre azt állítják, hogy a gödi Samsung-gyár környékén bőven határérték alatti a lítium előfordulása, más szennyező anyagot pedig nem találtak, szemben a gödi civilek által kezdeményezett mérésekkel, amelyek a gyár környékén lévő öntözési célú kutakból vett mintákból kimutatták az n-metil-pirrolidon (NMP), egy súlyosan mérgező oldószer jelenlétét. Áder, aki államfőként mindig aggódott a környezetért, a tiszta vízért, visszatérően azt feszegette, hogy az akkumulátorgyártás szerinte nem veszélyes:

Ez egy zárt technológia, ha betartják a technológiai előírásokat, ha semmiféle baleset nem történik, akkor a zárt technológiából levegőszennyezés és talajszennyezés nem nagyon következhet. Jogos a feltételezés?

– tette fel a nem is leplezetten irányított kérdést.

Kaderják Péter egyetértett ezzel, hozzátéve, „ha jól működtetik a gyárat”. Miután ÁderJános lebeszélte a szakembert, hogy a szennyező anyagokról bármit is beszéljenek, végül, ahogy a volt köztársasági elnök kívánta, visszatértek arra, hogy „a zárt technológia biztonságos, és a debrecenieknek sem kell félniük a gigászi méretűre tervezett CATL-üzemtől”.

A hvg.hu kérdésére, hogy miért vágták ki Kaderják Péter mondatait a YouTube-n lévő változatból, a Kék Bolygó sajtóosztálya érdemi választ nem adott, s mint a lap hozzáfűzte, ehelyett „az újságírói etika kérdéseit” boncolgatták. Később egyszerűen „szerkesztéssel” indokolták a lépést, azonban érdekes, hogy a videós anyag még a kivágás ellenére is hosszabb lett az eredetinél, ami a lap szerint egyértelműen arra utal, hogy a cél ugyanaz mint az Orbán-kormányé, vagyis „a kritikus hangok elhallgattatása”.