Magyarország;Európai Parlament;Szijjártó Péter;diplomácia;szankciók;állásfoglalás;Belarusz;

2023-03-15 16:41:00

Az Európai Parlament elítéli Szijjártó Pétert a minszki útja miatt

Az EP-képviselők a látogatást ellentétesnek tarják az orosz agresszió elleni uniós politikával.

Bírálja a magyar külgazdasági és külügyminiszter minszki látogatását az Európai Parlament (EP) állásfoglalása, amelyet szerdán fogadtak el a képviselők.

A szöveg leszögezi: „Az EP elítél minden olyan fellépést, beleértve a minszki hatóságoknál tett magas rangú látogatásokat, amelyek kételyeket támasztanak azzal kapcsolatban, hogy az Európai Unió egyértelműen nem ismeri el a Lukasenka-rezsimet. Ezzel összefüggésben sajnálatát fejezi ki Szijjártó Péter magyar külügyminiszter 2023. február 13-i minszki látogatása miatt, amely ellentétben áll a Belarusszal és Oroszország Ukrajna elleni agresszív háborújával kapcsolatos uniós politikával.” A határozat helyteleníti azt is, hogy egyes tagállamok schengeni vízumokat adnak ki a diktátorhoz, Aljakszandr Lukasenkához közel álló személyeknek.

Az állásfoglalás elítéli, hogy a minszki rezsim továbbra is szisztematikusan elnyomja az ország lakóit és a másként gondolkodókat, többek között politikai indíttatású és zárt ajtók mögött zajló bírósági tárgyalásokon keresztül.

Az európai parlamenti képviselők bírálják azt is, hogy hosszú börtönbüntetést szabtak ki távollétében Szvjatlana Cihanouszkaja száműzött ellenzéki vezetőre.

A határozatban az EP minden igazságtalanul bebörtönzött személy szabadon bocsátására és kártalanítására szólít fel. A képviselők csalódottságuknak adnak hangot amiatt, hogy a belarusz rezsim tisztségviselői nem kerültek be az Oroszországgal szembeni 10. uniós szankciós csomagba.

Arra kérik az EU-t és tagállamait, hogy szélesítsék ki és erősítsék meg az országgal szembeni uniós szankciókat, és tegyék feketelistára a rezsim elnyomásában részt vevő valamennyi személyt, beleértve a bírákat, ügyészeket, valamint a bűnüldöző, valamint börtön- és büntetőtelepek tisztviselőit.