támogatás;Moszkva;Szíria;találkozó;Vlagyimir Putyin;Bassár al-Aszad;orosz-ukrán háború;

Aszad támogatásáról biztosította Putyin háborúját a „régi nácik és a neonácik” ellen

Az Oroszország és Szíria közötti kapcsolat korábban az arab országban segített fenntartani az uralmat, most ezt viszonozná az ukránokkal szemben a szír államfő.

Oroszország a neonácik és a régi nácik ellen harcol, akiket a Nyugat befogadott és most támogat – idézte a Sky News Bassár el-Aszad szíriai elnököt, aki Moszkvában tett látogatást Vlagyimir Putyin orosz elnöknél, és a fenti szavakkal biztosította támogatásáról vendéglátóját, aki tizenharmadik hónapja indított háborút szomszédja, Ukrajna ellen. A szír elnök ezzel a világ azon kevés államfőihöz csatlakozott, akik kiálltak az agresszió mellett, továbbá erősítette azon orosz vádakat, amely szerint Ukrajna „a nácizmus és a ruszofóbia” melegágyává vált.

A Sky News a találkozóhoz kapcsolódva fontosnak tartotta kiemelni, hogy Oroszország Aszad fő támogatója, és katonailag is jelen van Szíriában, ahol a polgárháborúban eddig csaknem félmillió ember vesztette életét. Az orosz hadsereg támogatásával Aszad 2015-től képes volt megfordítani a demokráciapárti felkelésként 2011-ben indult polgárháborút. Továbbá – fűzték hozzá – februárban a háború első évfordulójára időzített ENSZ-szavazáson hét ország szavazott a harcok befejezésére és Oroszország azonnali kivonulására Ukrajnából: Belarusz, Szíria, Eritrea, Észak-Korea, Mali, Nicaragua és maga Oroszország.

A két vezető szinte jóbarátként tárgyalt egymással a Kremlben, s mint közölték, megbeszéléseik középpontjában Szíria polgárháború utáni újjáépítése, valamint a Törökországgal való kapcsolatok javítása áll. Aszad köszönetet mondott Putyinnak „Szíria szuverenitásának és területi integritásának támogatásáért”, megjegyezve, hogy a Kreml támogatása az ukrajnai harcok ellenére is erős maradt, és harci repülőgépeket és csapatokat tartott ott bázisain.

Putyin hangsúlyozta az orosz hadsereg „döntő hozzájárulását Szíria stabilizálásához”, megemlítve, hogy Oroszország közvetített Törökország és Szíria között a február elején mindkét országot sújtó földrengés előtti tárgyalásokon is. Szíria akkor azt követelte Törökországtól, hogy vonja vissza a fegyveres ellenzéki csoportok támogatását, amelyek Aszad kormányának megdöntésére törekedtek. A híradások szerint a szíriai, a török ​​és az orosz külügyminiszter-helyettes, valamint iráni kollégájuk vezető tanácsadója várhatóan csütörtökön is tárgyal egymással Moszkvában tárgyal, hogy megvitassák a szíriai „terrorizmusellenes erőfeszítéseket”.