szakértő;Budavári Önkormányzat;Schadl György;Morvai Attila;

2023-03-17 06:05:00

Schadl György ügyvédjének irodája ad tanácsokat a fideszes többségű Budavári Önkormányzatnak

Az elmúlt évek egyik legsúlyosabb magyar korrupciós ügyében bíróság előtt álló Schadl György védőjének irodáját kérte fel szakértőnek az I. kerületi önkormányzat.

Havi 250 ezer forint megbízási díjért ad tanácsokat a Schadl-perben védőügyvédként felbukkanó Morvai Attila irodája a Budavári Önkormányzat jogi és gazdasági bizottságának az év végéig. A beszerzésekért és közbeszerzésekért, a gazdasági és jogi ügyekért, a költségvetésért, valamint a vagyonnyilatkozatok vizsgálatáért felelős bizottság elnöke a helyi Fidesz-frakció szószólójaként működő Gulyás Gergely Kristóf, alelnöke pedig az exjobbikos, ám jó ideje a Fidesszel együtt mozgó Varga Dániel. A külsős szakértők megbízásáról szóló javaslat is részben tőlük származik (a két másik aláíró is kormánypárti).

Az ügyvédi kamara nyilvántartása szerint a két budapesti helyszínen dolgozó Morvai és Társa Ügyvédi Iroda vezetője Morvai Attila, aki az önkormányzati tanácsadáson kívül büntetőpereket is vállal. Legutóbb a Fővárosi Törvényszéken Völner Pál, a Fidesz volt igazságügyi államtitkára, valamint Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke elleni perben Schadl György védőügyvédjeként jelent meg. Védence – a vád szerint – 83 millió forint kenőpénzt adott át a kormánypárti politikusnak. (Schadl a vádhatóság gyanúja szerint 924 millió 852 ezer forint illegális jövedelemre tett szert.) Morvai Attila még az előkészítő ülés megkezdése előtt jelezte, hogy nem kaptak meg részeket a nyomozati anyagokból, holott tisztességes eljárásban ezeket biztosítani kellett volna a számukra. Korábban azon lepődött meg, hogy ügyfele rács mögött marad a tárgyalásig.

A Fidesz a tavaly őszi időközi választáson szerzett többséget a budapesti I. kerület önkormányzatában: Böröcz László kormánybiztos munkatársa, Fazekas Csilla szerezte meg a többséget jelentő mandátumot. A Fidesz-frakció még februárban indítványozta, hogy a jogi, a népjóléti és a városfejlesztési bizottságok munkáját szakértők segítsék. Az ellenzéki V. Naszályi Márta polgármester ugyan vétót jelentett be, de a hétfői rendkívüli testületi ülésen így is átment a javaslat.

Aligha véletlenül esett Morvai ügyvédi irodájára a Fidesz választása. Az terjesztette elő, például, azt a bírósági felülvizsgálati kérelmet is, amelyben a szeptemberi időközi választás kampányában hozott helyi választási bizottsági határozat felülvizsgálatát kérték a Kúriától. A bizottság ugyanis nem állapított jogsértést V. Naszályi Márta polgármester közösségi oldalán közzétett egyik kampányvideó miatt. A Kúria elutasította a kérelmet, 

A Morvai és Társa Ügyvédi Iroda sok éve dolgozik a Szentgyörgyvölgyi Péter vezette V. kerületi önkormányzatnak (a kerület polgármestere korábban Rogán Antal volt). Az ügyvédi iroda tanácsadói feladatairól kevesebb, díjazásáról több adat is található. A kerület közadatkeresőjében utolsóként fellelhető, 2021-es összesítés szerint 2014 januárjától segíti a belvárosi önkormányzatot évi nettó 5,94 millió forintért. Azonban akadtak extrák is, például egy 2021. januári megbízás a társasházaktól érkező panaszok kezelésére, módosítására 5,8 millióért.

Megkerestük Morvai Attilát, és többek között azt kérdeztük, nem tartja-e etikai szempontból kifogásolhatónak, hogy egyszerre dolgozik önkormányzatok jogi szakértőjeként és vállal szerepet büntető perben. Arra is kíváncsiak lettünk volna, hogy a budavári megbízás bármilyen módon összefüggésben áll-e az őszi időközi választás előtti fellebbezési üggyel.

Morvai Attila azt válaszolta a Népszavának, hogy az irodára bízott ügyek mellett az ügyfelek személye is ügyvédi titkot képez. Mint minden ügyvédi iroda, ők is többféle ügyet képviselnek, és ezeket igyekeznek pártatlanul, objektíven és legjobb tudomásuk szerint ellátni, függetlenül a megbízó személyétől, nemétől, vallási és egyéb hovatartozásától. Egyetlen szempont fontos számukra, hogy a megbízó érdekében eljárva a lehető legjobb képviseletet biztosítsák. Majd arról biztosított mindenkit, hogy