szakértő;Budavári Önkormányzat;Schadl György;Morvai Attila;

Schadl György ügyvédjének irodája ad tanácsokat a fideszes többségű Budavári Önkormányzatnak

Az elmúlt évek egyik legsúlyosabb magyar korrupciós ügyében bíróság előtt álló Schadl György védőjének irodáját kérte fel szakértőnek az I. kerületi önkormányzat.

Havi 250 ezer forint megbízási díjért ad tanácsokat a Schadl-perben védőügyvédként felbukkanó Morvai Attila irodája a Budavári Önkormányzat jogi és gazdasági bizottságának az év végéig. A beszerzésekért és közbeszerzésekért, a gazdasági és jogi ügyekért, a költségvetésért, valamint a vagyonnyilatkozatok vizsgálatáért felelős bizottság elnöke a helyi Fidesz-frakció szószólójaként működő Gulyás Gergely Kristóf, alelnöke pedig az exjobbikos, ám jó ideje a Fidesszel együtt mozgó Varga Dániel. A külsős szakértők megbízásáról szóló javaslat is részben tőlük származik (a két másik aláíró is kormánypárti).

Az ügyvédi kamara nyilvántartása szerint a két budapesti helyszínen dolgozó Morvai és Társa Ügyvédi Iroda vezetője Morvai Attila, aki az önkormányzati tanácsadáson kívül büntetőpereket is vállal. Legutóbb a Fővárosi Törvényszéken Völner Pál, a Fidesz volt igazságügyi államtitkára, valamint Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke elleni perben Schadl György védőügyvédjeként jelent meg. Védence – a vád szerint – 83 millió forint kenőpénzt adott át a kormánypárti politikusnak. (Schadl a vádhatóság gyanúja szerint 924 millió 852 ezer forint illegális jövedelemre tett szert.) Morvai Attila még az előkészítő ülés megkezdése előtt jelezte, hogy nem kaptak meg részeket a nyomozati anyagokból, holott tisztességes eljárásban ezeket biztosítani kellett volna a számukra. Korábban azon lepődött meg, hogy ügyfele rács mögött marad a tárgyalásig.

A Fidesz a tavaly őszi időközi választáson szerzett többséget a budapesti I. kerület önkormányzatában: Böröcz László kormánybiztos munkatársa, Fazekas Csilla szerezte meg a többséget jelentő mandátumot. A Fidesz-frakció még februárban indítványozta, hogy a jogi, a népjóléti és a városfejlesztési bizottságok munkáját szakértők segítsék. Az ellenzéki V. Naszályi Márta polgármester ugyan vétót jelentett be, de a hétfői rendkívüli testületi ülésen így is átment a javaslat.

Aligha véletlenül esett Morvai ügyvédi irodájára a Fidesz választása. Az terjesztette elő, például, azt a bírósági felülvizsgálati kérelmet is, amelyben a szeptemberi időközi választás kampányában hozott helyi választási bizottsági határozat felülvizsgálatát kérték a Kúriától. A bizottság ugyanis nem állapított jogsértést V. Naszályi Márta polgármester közösségi oldalán közzétett egyik kampányvideó miatt. A Kúria elutasította a kérelmet, 

de ez nem ingatta meg az ügyvédi irodába vetett bizalmat, hiszen korábban sem voltak ismeretlenek kormánypárti körökben.

A Morvai és Társa Ügyvédi Iroda sok éve dolgozik a Szentgyörgyvölgyi Péter vezette V. kerületi önkormányzatnak (a kerület polgármestere korábban Rogán Antal volt). Az ügyvédi iroda tanácsadói feladatairól kevesebb, díjazásáról több adat is található. A kerület közadatkeresőjében utolsóként fellelhető, 2021-es összesítés szerint 2014 januárjától segíti a belvárosi önkormányzatot évi nettó 5,94 millió forintért. Azonban akadtak extrák is, például egy 2021. januári megbízás a társasházaktól érkező panaszok kezelésére, módosítására 5,8 millióért.

Egy idén januári összesítés szerint a Morvai és Társa már havi egymillió forintért dolgozik a kerületnek.

Megkerestük Morvai Attilát, és többek között azt kérdeztük, nem tartja-e etikai szempontból kifogásolhatónak, hogy egyszerre dolgozik önkormányzatok jogi szakértőjeként és vállal szerepet büntető perben. Arra is kíváncsiak lettünk volna, hogy a budavári megbízás bármilyen módon összefüggésben áll-e az őszi időközi választás előtti fellebbezési üggyel.

Morvai Attila azt válaszolta a Népszavának, hogy az irodára bízott ügyek mellett az ügyfelek személye is ügyvédi titkot képez. Mint minden ügyvédi iroda, ők is többféle ügyet képviselnek, és ezeket igyekeznek pártatlanul, objektíven és legjobb tudomásuk szerint ellátni, függetlenül a megbízó személyétől, nemétől, vallási és egyéb hovatartozásától. Egyetlen szempont fontos számukra, hogy a megbízó érdekében eljárva a lehető legjobb képviseletet biztosítsák. Majd arról biztosított mindenkit, hogy

„a munkák elvégzése során nem csak a törvényeket tartjuk be, de az ügyvédi hivatás rend által előírt szakmai szabályokra is maximális hangsúlyt fektetünk, így az etikai előírásokra is”.

A múlt árnyai

Nem a Schadl-per az első Fidesz-közeli ügy, amelyben Morvai Attila szerepet vállal. 2017-ben Király Andrást képviselte, aki az V. kerületi önkormányzat jogi bizottságának Fidesz–KDNP delegáltja volt, és milliókat sikkasztott egy V. kerületi iskola alapítványának pénzéből. Az ügyről beszámoló HVG szerint Morvai Attila korábban a Fővárosi Főügyészség ügyésze, illetve ügyészségi szóvivője volt, majd az MNV Zrt. jogi és vagyonhasznosítási igazgatója lett, de akkor már évek óta ügyvédként dolgozott. Ugyanezt olvashatjuk az ELTE jogi kara diákkörének „Dr. Morvai Attila tanársegéd úrról” írt rövid méltatásában is, azzal a kiegészítéssel, hogy 2010-től dolgozik a Morvai és Társa Ügyvédi Irodánál, amelynek irodavezető ügyvédje.

Morvainak két kínos köre is volt az MNV Zrt.-ben betöltött jogi vezérigazgató-helyettesi posztja miatt. 2012-ben meghallgatták a Malév Zrt. és a Budapest Airport Zrt. privatizációjának körülményeit, továbbá a Malév Zrt. visszaállamosításának folyamatát, valamint a cég fizetésképtelenségét és felszámolását előidéző, 2002-2010 között meghozott intézkedéseket parlamenti vizsgáló bizottság ülésén. 2013-ban pedig bűnpártolással vádolták meg a moszkvai kereskedelmi kirendeltség 2008-as értékesítése miatt indított eljárásban. A 23,7 millió dollárért eladott ingatlant nem sokkal később több mint százmillió dollárért adta tovább egy orosz milliárdos köthető offshore cég. Az ügyben végül mindenkit felmentettek.