építőipar;szakemberhiány;építőipari cégek;Mapei Kft.;

Már nem kapkodnak a gázszerelők után

Jelenleg már csak átlagosan 58 napot kell várni egy építőipari szakemberre, mire neki tud kezdeni a munkának, vagyis sokkal könnyebb ma egy festőt vagy egy villanyszerelőt szerezni, mint tavaly ilyenkor. Egy évvel ezelőtt ugyanis még 138 napot kellett várni egy szakira – derül ki a  Mapei Kft. kutatásából. Mindez az építkezést vagy felújítást tervezőknek jó hír, ám az építőipar számára egyértelműen a kereslet visszaesését mutatja.

Jelenleg a legtöbbet, átlagosan 83 napot Békés vármegyében kell várni a szakemberekre. Győr-Moson-Sopron vármegyében 75, Pest vármegyében 64, Budapesten 60 nap után állnak munkába a szakik. Komárom-Esztergom és Tolna vármegyékben viszont 38 nap alatt is találni megfelelő szakembert. Minél nagyobb munkáról van szó, annál hosszabb a várakozási idő: az apróbb javításokra átlagosan 46, a kisebb kivitelezésekre és felújításokra 56, a közepes beruházásokra 66, a nagyberuházásokra 71 nap alatt lehet szakembert találni. A legtöbbet az idén is a generálkivitelezőkre kell várni, átlagosan 75 napot. A kőműves 70, a burkoló 65 nap múlva tud munkát vállalni. A legrövidebb, 27 nap a víz- és gázszerelők vállalási ideje; az épületgépészeké 33, a villanyszerelőké 40 nap.

Az 58 napos átlagos várakozási idő reális, hiszen mind a szakemberek, mind a megrendelők két-három hónapot tudnak könnyen előre tervezni – vélekedett Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője. Hozzátette: a rövidülő vállalási idő ugyanakkor egyértelműen a kereslet csökkenését jelzi, s ha ez tovább folytatódik, félő, hogy újra felerősödik a szakemberek kivándorlása. Márpedig a magánépíttetők kivárnak. Sokan reménykednek valamilyen beruházási támogatásban, mint például az otthonfelújítási program volt – jelezte Markovich Béla.

A munkadíjak eközben a Mapei mérése alapján európai szintűek, a szakemberek négyzetméterenként átlagosan 8636 forintot kérnek. Markovich Béla szerint ilyen munkadíjak mellett a szakemberek többségének nem éri meg külföldre menni. 

Az egyes régiók között  számottevő különbség van a munkadíjakban is. A szakipari munkák átlagos négyzetméterára Budapesten 9376, Pest vármegyében 9409 forint. A legkisebb összeget, átlagosan 5448 forintot Borsodban kérik a szakik, Vas vármegyében 5869, Bács-Kiskun vármegyében 6359 forint a négyzetméterár.

A megkérdezett szakemberek kétharmada erre még átlagosan 14 százalékos áremelést is tervez az idén. Így Pest vármegyében és Budapesten átlépheti a 10 ezer forintot az átlagos munkadíj négyzetméterára.

Építőanyagban nincs hiány

A szakemberek 43 százaléka nem érzékel nehézséget az építőanyag-ellátásban. Jelentőseb fennakadást is csak 3 százalékuk tapasztal, 53 százaléka csak kisebb gondokkal találkozik. A legtöbben a faanyagok, szigetelőanyagok és csempeáruk terén látnak ellátási problémákat.