Orbán-kormány;Matolcsy György;gazdaságpolitika;bírálat;

Matolcsy György: Elakadt a felzárkózás, nincs sem jövőkép, sem mérhető célok

Tovább kongatja a vészharangot a jegybankelnök.

Könybemutatót tartott Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, és ennek alkalmából ismét bírálta az Orbán-kormány gazdaságpolitikáját. Szavai szerint Magyarország letért az egyensúlyi növekedés pályájáról, a reformfolyamat elakadt, és nincsenek elénk kitűzött, mérhető célok sem.

A jegybankelnököt az MNB-hez tartozó Növekedés portál idézte. Matolcsy György úgy fogalmazott, mindenki hibázhat és sosem késő korrigálni, ám hangsúlyozta:

„Magyarország valódi erősségeire kell építeni a sikeres gazdaságpolitikát, ilyen az egészségipar, a tudás, az oktatás, a tehetség, a víz, a gyógyítási ipar és az élelmiszeripar.”

Matolcsy György szerint 2000 körül „széles autópálya nyílt” a felzárkózáshoz, ezt követően viszont Demján Sándor szavaival élve egy elvesztegetett évtized következett. Az MNB elnöke szerint 2010-ben újranyitották ezt a felzárkózási pályát, „azonban 2021-22-23-ban mintha bezárulna a magyar gazdasági felzárkózás útja”. Hozzátette, „ezt nem hagyjuk”. Szerinte 2021-ben az uniós átlag 76 százalékáról visszaestünk a 75 százalékra, ekkortól számítja az elakadást. Könyvének egyik következtetése, hogy a legsikeresebb év 2001 volt, ha az akkori felzárkózás folytatódott volna, most Olaszországot előzhetnénk - vélekedett. 2021-ben azonban szerinte a gazdaságpolitika „ködbe burkolózott”, hibák következtek be, jövőkép nélkül pedig senkinek nem sikerült még a felzárkózás.

Matolcsy György szerint ezért mérhető célokból és az azokhoz rendelt időpontokból álló jövőképre van szükség. „Az a cél, hogy Európa első öt országba bekerüjünk nem mérhető cél, márpedig csak az a célkitűzés teljesülhet, ami mérhető” - közölte, hozzátéve, bezáródni látszik az az út, hogy 2030-a utolérhessük az uniós átlagot, s ha nem indul újra a reformpolitika, nem tud Magyarország visszatérni a felzárkózás útjára. Bírálta az „energiaigényes fejlesztési programot”, amely nem a hazai erősségekre épít. Azt is mondta továbbá, hogy sok kormányzati döntés többet visz, mint hoz, mert mennyiségi szemlélet uralkodik a minőségi helyett. Hozzátette, mindig van kiút.