politika;Orbán-kormány;Fidesz;Budapest;lemondás;Fürjes Balázs;

Itt a vége, kiszáll az Orbán-kormány intézője, aki valahogy mindig a politikai szőnyeg szélén számolta rojtokat

Fürjes Balázs döntésében alighanem szerepet játszottak a kabineten belüli megváltozott erőviszonyok.

Váratlanul lemondott miniszterhelyettesi posztjáról Fürjes Balázs, az egymást követő Orbán-kormányok egykori „megoldó embere.” Gulyás Gergely államtitkára a magánszektorból érkező új kihívásokkal és a Magyar Olimpiai Bizottság felkérésével – miszerint pályázza meg a NOB-tagságot – indokolta a visszalépést.

A politikai életből való visszavonulásnak azonban aligha a sportdiplomáciai szerepvállalás a valódi oka, 

A politikai életből való visszavonulásnak azonban aligha a sportdiplomáciai szerepvállalás a valódi oka, hiszen a pályázat elbírálása hosszú folyamat, ahogy a „rugalmas munkaidőre” a való hivatkozás is sántít, miután Fürjes Balázst munkamániásként ismert. A döntésben sokkal inkább a kormányon belüli megváltozott erőviszonyoknak, Lázár János építési miniszternek lehet szerepe, aki a Budapesti Fejlesztési Központ (BFK) beszántása, a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának jegelése mellett a Fürjes közreműködésével indított budapesti projektek törlésével is jelezte, a fővárossal kvaterkázóknak többé nem osztanak lapot. (Vitézy Dávid a BFK felszámolásakor távozott.)

A kegyvesztésnek azért voltak előjelei. Az önkormányzati választást követő első néhány hónap után lárszott, hogy  Orbán Viktornak egyre kevésbé volt fontos Budapest. Az új irányt jelezte, hogy a Vitézy-Fürjes párost a kínai Fudan Egyetem ügyében gondolkodás nélkül a partvonalra tolták. De hatalmas pofon volt a BFK által jegyzett HÉV-rekonstrukciós program járműtenderének orosz érdekek mentén való lefújása is, majd „lenyúlták és neresítették” Fürjes Balázs városi otthonteremtési programját, amely eredetileg rozsdaövezeti területeken épített volna olcsóbb lakásokat fiataloknak. Ma már a NER-lovagok játszótere.

Fürjes Balázs valahogy mindig a politikai szőnyeg szélén számolta rojtokat. Középiskolásként a Fidesz 13 tagú országos választmányának legfiatalabb tagja volt, a párt középiskolai tagozatának elnökeként megnyílt előtte a politikai karrier útja, de nem lépett rá. Mondván hivatás nélkül kiszolgáltatott az ember lenne. Jogot végzett, nemzetközi ügyvédi irodában dolgozott. 1996-ban a Fidelitas egyik alapítója volt, de újfent a magánszektort választotta. Az első Orbán-kormány idején három hónapig kipróbálta a kabinetfőnökséget a Deutsch Tamás vezette Ifjúsági és Sportminisztériumban, azután inkább elvállalta a Budapest Sportcsarnok újjáépítésének vezénylését. Tizenkét évig dolgozott a kormány megoldó embereként, közben felépítette a MOME-t, a Ludovikát, a Puskás Arénát, az MVM Dome-t, a Duna Arénát, a Groupamát. Volt idő, amikor Budapest következő fideszes polgármesterét látták benne, de ismét félresiklottak a dolgok. A tavalyi országgyűlési választásokon elszenvedett vereség, Lázár János  érkezése pedig már sok volt. Visszatér a kiszámíthatóbb üzleti életbe.

Képalá:

Fürjes Balázs döntésében alighanem szerepet játszottak a kormányon belüli megváltozott erőviszonyok