napenergia;lakossági fogyasztás;kiserőművek;Energiaügyi Minisztérium;

Mégis kell az Orbán-kormánynak egy kis napenergia

Annyira azért nem kapkodják el: a lakossági kiserőművek úgynevezett betáplálási moratóriumának feloldása csak ősszel kezdődik, akkor is csak fokozatosan.

A háztartási méretű kiserőművekre bevezetett átmeneti betáplálási korlátozás akár részleges feloldására elsőként a nyár végéig tesz javaslatot az Energiahivatal. Az ideiglenes intézkedés ütemezett kivezetése a kormányrendeletben rögzített menetrend szerint így előreláthatóan októbertől indulhat meg – olvasható az Energiaügyi Minisztérium még pénteken kiadott közleményében.

Ahogy a Népszava is beszámolt róla, alig fél éve, hogy az állam a betáplálás felfüggesztésével épen a legolcsóbban elérhető áramforrástól vágta el magát egy olyan időszakban, amikor egyébként minden európai ország áramhiánnyal küzdött. Sőt, később olyan szabályozást fogadtak el, amely olyan feltételeket támasztott, hogy a vállalatok se tudjanak napelemes rendszert építeni.

A minisztérium most ezt azzal magyarázta, hogy szerintük az állami támogatásoknak köszönhetően nemzetközi összevetésben is kimagasló ütemben bővült a napenergia hazai hasznosítása, de  „a rendkívüli tempójú felfutást nem tudta azonos gyorsasággal lekövetni a villamosenergia-hálózat korszerűsítése”. – Ősszel ezért kellett átmeneti korlátozást életbe léptetni a helyben fel nem használt áram közcélú hálózatba betáplálására – tették hozzá.