megújuló energia;napelem;bürokrácia;

Elintézte az Orbán-kormány, hogy a vállalatok se tudjanak napelemes rendszert építeni

Tételesen ezt nem mondták ki, de olyan a szabályozás, hogy lehetetlenség megfelelni. 

A vállalati szektor már nyár óta nem kap engedélyt arra, hogy új napelemes-rendszert építsen - írja a 24.hu.

A portál szerint az előírások olyan labirintussá váltak, hogy gyakorlatilag nincsen lehetőség a napelemek engedélyeztetésére. A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség (MNNSZ) elnöke azt mondta, kereskedelmi célú napelemes erőműveket 2021 áprilisa óta nem lehet engedélyeztetni Magyarországon, a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (Mavir) azóta nem ad ki csatlakozási jogosultságot a számukra.

Kiss Ernő magyarázata szerint az illetékesek arra hivatkoztak, hogy az aktuális szabad kapacitásokról egyelőre nem írt ki tendert a rendszerirányító, és ezt csak a jövőben fogja megtenni. Sok üzemnek az úgynevezett ipari fogyasztáscsökkentő napelemes erőművek jelentett segítséget, amelyeknek az a célja, hogy teljes egészében vagy részben kiváltsák a külső áramvételezést. Július 15-e óta azonban ez is akadályokba ütközik. Ekkor lépett hatályba a Mavir 28. számú üzemi szabályzata, amely az 50 kilowattpeak (kWp) feletti méretű – akár hálózatra, akár saját fogyasztásra termelő – naperőművek számára előírja, hogy kiegyenlítőenergia-szabályozási képeségekkel, úgynevezett aFRR-rel kell rendelkezniük. Az időjárásfüggő erőműnek emellett legalább a beépített teljesítmény 30 százalékának megfelelő le-felszabályozási rendszerkapacitásról kell gondoskodnia, akkumulátorral vagy egyéb eszközzel.

A Mavir magyarázata szerint az új szabályokra azért volt szükség, mert az időjárásfüggő termelői kapacitások folyamatos és dinamikus növekedésével felerősödött a villamosenergia-rendszer időjárástól való függése. A szabályozás a rendszer fenntartható működése érdekében valamennyi új csatlakozni kívánó termelő esetében a termelés és fogyasztás közötti egyensúly fenntartását célzó követelményeket határoz meg. A Magyar Napelem Napkollektor Szövetségnél ugyanakkor remélik, hogy csak jogalkotói malőr volt az önfogyasztást csökkentő naperőművekre vonatkozó üzemi szabályzati előírás, és folyamatosan tárgyalnak arról, hogy helyezzék azt hatályon kívül.