vágóhíd;uniós források;Hadházy Ákos;Nyírmártonfalva;

2023-04-02 10:27:00

Hadházy Ákos: Lehet még fokozni a lomb nélküli lomkoronasétányt, egy töküres vágóhídra is kapott uniós támogatást a polgármester

A fideszes településvezető szerint az országgyűlési képviselőnek „semmi köze hozzá”, hogy ennek címén pontosan mennyi forráshoz jutott.

Lehet ezt még fokozni! A tarvágott lombkorona sétánytól pár száz méterre szomorkodik egy töküres „vágóhíd” - írta Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő a Facebookon, hozzátéve, erre szintén a település fideszes polgármestere, Filemon Mihály kapott uniós támogatást. „Még a megroggyant kilátóról nézve is sejthető, hogy semmilyen gazdasági tevékenység nem folyik ott, de ha közelebb megyünk, már teljesen egyértelmű, hogy minden zajlik ott, csak nem gazdaságélénkítés” - írta az ellenzéki politikus.

Hadházy Ákos beszámolója szerint az égvilágon semmilyen tábla nem utal arra, hogy EU-s forrásból épült a létesítmény, és az internetről is megpróbálták minden nyomát eltüntetni, de a webes archívumban megtalálható annak az eseménynek a meghívója, ahol 2015-ben - akkor még csak képviselőként - Filemon Mihály „egyéni vállalkozóként” bemutatta a beruházást. A meghívón az azonban nem szerepelt, hogy pontosan mennyi pénzt kapott erre az uniós adófizetőktől, Hadházy ezért ezt szerette volna megtudni a polgármestertől, de azt felelte neki, hogy „semmi köze hozzá”.

Mindenesetre, akármennyit is kaszált, nyilván teljesen felesleges volt, hiszen a „vágópont” láthatóan egészen elhagyatott, a kutya sem őrzi - vélekedett az ellenzéki politikus, hozzátéve, a helyiek szerint az átadás után néhány hétig debreceni tanulók tanüzemeként működött, de ezen kívül más, valódi gazdasági tevékenység nyoma nemigen látszott. Az biztos, hogy most üres.

Mint összegzett, a lomb nélküli lombkoronasétány és a fizető vendéget még soha nem fogadó 50 milliós „vendégház” után ez már a harmadik olyan uniós beruházás Filemon Mihály kezei között (már amire fény derült - a szerk.), amelynek az égvilágon semmi közösségi haszna nem volt, ellenben a fideszes nyírmártonfalvai polgármester valószínűleg jól járt vele.

Múlt héten lapunk is beszámolt arról, hogy tarra vágták az erdőt a nyírmártonfalvai, 60 millió forintos uniós támogatásból épült lombkorona sétány építése közben. Az Átlátszó szerint a sétány is egy tákolmány: a rétegelt fenyőből készült építmény nem volt lekezelve, a lépcső falécein repedések vannak, a fokok nincsenek rendesen alátámasztva, ha rájuk lépnek, meghajolnak. Ezzel szemben a közbeszerzési értesítő szerint a projekt kész van. A beruházásra a támogatást a magánszemélyként pályázó Filemon Mihály nyerte meg, aki szerint a sétányt meglátogató átlátszós munkatársaknak és Hadházy Ákosnak „semmi köze hozzá”, mire költi az uniós támogatásokat. Az azóta nemzetközi hírnevet szerző ügyben Hadházy és Donáth Anna momentumos EP-képviselő az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz (OLAF) fordult.