egészségügy;Orbán-kormány;orvosok;Magyar Orvosi Kamara;Kincses Gyula;

MOK-elnök: 33 ezer orvos akaratát nem lehet figyelmen kívül hagyni

Kincses Gyula a mai napot mérföldkőnek, a kamara megújulásának nevezte.

Az eddig feldolgozott adatok alapján több mint 33 ezer ember, azaz a tagság több mint kétharmada jelezte azt, hogy saját, szabad akaratából a kamara tagja akar maradni, mert fontosnak tartja a szakma autonómiáját, függetlenségét és a kollektív érdekérvényesítést - jelentette be Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke a Facebookon közzétett elnöki tájékoztatójában.

A kényszerű folyamat a kormányzati szándék ellenére nem meggyengítette, hanem megerősítette a kamarát. Ez hatalmas megtiszteltetés és lehetőség, de ugyanakkor felelősség is: még többet, még jobban, a tagok igényeire válaszolva kell dolgoznunk a jövőben, mert így tudunk csak hatékony képviseletet biztosítani kollégáinknak és betegeinknek - fogalmazott.

A MOK elnöke úgy fogalmazott, 33 ezer orvos akaratát, véleményét nem lehet figyelmen kívül hagyni, ez tehát feljogosítja őket arra, hogy továbbra is az egészségpolitika hiteles, politikamentes szereplői maradjanak. Hozzátette azonban: az, hogy mindez mennyire lesz eredményes, az elsősorban a kormányzati szándékon és együttműködési készségen múlik.

Kincses Gyula mindenesetre a mai napot mérföldkőnek, a kamara megújulásának nevezte. „A megújult kamarát együtt, közösen tudjuk jobbá tenni” - zárta szavait.

Álmos Péter, a MOK alelnöke egyébként korábban egyebek között arról beszélt, hogy a teljes kamarai tagságból az aktív orvosok száma körülbelül 33 ezer, így a jelenleg is praktizáló orvosok körében akár nagyobb is lehet a támogatottság, mint a kétharmad.