Orbán-kormány;Európai Parlament;meghallgatás;költségvetési bizottság;OLAF;

Orbán Viktor maffiamódszerei az Európai Parlament elé kerülnek

Az EP költségvetési ellenőrző bizottságának tagjai meghallgatják az OLAF-ot is, mielőtt küldöttséget menesztenek Magyarországra. Él a gyanú, hogy a magyar kabinet zsarolja az európai vállalatokat.

A külföldi vállalatokkal szembeni magyarországi diszkriminációról tart meghallgatást jövő héten az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottsága — tudta meg a Népszava.

A zárt ajtók mögött tervezett eszmecserére az után kerül sor, hogy a német Der Spiegel magazin március végén egy terjedelmes írást jelentetett meg arról, hogy Orbán Viktor újabban maffiamódszerekkel igyekszik kiszorítani egyes német vállalatokat Magyarországról. A cikk szerzői — az érintett cégek képviselőivel folytatott bizalmas beszélgetések alapján — azt állították, hogy a kiszorítósdiból a kormányfő közeli szövetségesei profitálnak. – Az európai vállalatokat maffiamódszerekkel zsarolja az Orbán-kormány. Ez elfogadhatatlan. Az Európai Parlament napirendre tűzte a problémát, miután a médiában megjelent az erről szóló hír – reagált lapunknak Daniel Freund német zöldpárti képviselő, a szakbizottság tagja.

Az EP parlamenti testület április 25-re tervezett zárt ülésére meg nem erősített információink szerint legalább három európai vállalat képviselőjét hívták meg. A résztvevők egyelőre nem kívánnak a nyilvánosság elé lépni, így nem tudni, hogy pontosan mely cégek munkatársai fogják tájékoztatni tapasztalataikról a szakbizottság tagjait.

Mint a Der Spiegel cikke utalt rá, a magyarországi üzleti környezet kedvezőtlen változásai felkeltették az Európai Bizottság érdeklődését is. A lap szerint a német Ursula von der Leyen vezette biztosi kollégium már értesítette az Orbán-kormányt a vállalati diszkriminációval kapcsolatos aggodalmairól. Egy brüsszeli forrásunk szerint ha a kabinetnek nem sikerül eloszlatnia az aggályokat, azok könnyen bekerülhetnek a magyar gazdaságpolitikáról májusban elkészülő éves brüsszeli értékelésbe és negatív példaként az országspecifikus ajánlásokba.

Az EP költségvetési ellenőrző bizottságának jövő keddi ülésén nem csak a német cégek hátrányos megkülönböztetése kerül majd terítékre, hanem a testület küldöttségének közelgő magyarországi vizitje is, amelyről szintén zártkörű meghallgatást tartanak az Európai Bizottság és az Európai Csalás Elleni Hivatalnak, az OLAF-nak  a részvételével.

Mint a Népszava elsőként beszámolt róla, a delegáció május 15-17. között látogat Magyarországra. A küldöttséget Monika Hohlmeier, a szakbizottság bajor keresztényszocialista elnöke fogja vezetni, és tagja lesz a finn kereszténydemokrata Petri Sarvamaa, a német szocialista Lara Wolters, a román liberális Ramona Strugariu és a német zöldpárti Daniel Freund. A DK-s Rónai Sándor és a momentumos Cseh Katalin nem rendes tagként ugyan, de részt fognak venni a programon, amelyen jelenleg dolgoznak a parlamenti képviselők.