per;szerződés;Vodafone;vásárlás;Tóth Bertalan;

2023-04-17 21:25:00

Már rég lezárták az ügyletet, de a magyar állam cége szerint azóta sem sikerült lefordítani édes anyanyelvünkre a Vodafone-szerződést

Ez azért finoman szólva felvet kérdéseket.

Magyar nyelvű szerződés híján a bíróság május 22-re tűzte ki a következő tárgyalást abban a perben, amely a több száz milliárd forint közpénzt felemésztő Vodafone-ügylet miatt indult nemrég – derül ki a 24.hu cikkéből. 

Per az MSZP-s Tóth Bertalan közérdekű adatkéréséből lett, aki annak a szerződésnek a részleteire volt kíváncsi, amely szerint a magyar állam tulajdonban lévő Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. 323 milliárd forintért szerzett 49 százaléknyi részesedést a a Vodafone Magyarország Távközlési Zrt.-ben.

Közpénzről van szó, és bár a január 9-i bejelentés után a Gazdaságfejlesztési Minisztérium már egy január 31-i közleményben jelezte, hogy a tranzakció pénzügyi értelemben is lezárult, a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. képviselője előállt azzal az első-második pillantásra meglehetősen abszurd érvvel, hogy a vásárlásáról szóló magyar nyelvű szerződés az azóta eltelt két és fél hónap alatt sem készült el. Ez azért abszurd és vet fel kérdéseket – hívja fel a figyelmet portál – mert a nemzeti vagyonról szóló törvény előírja, hogy az állami szerződéseket magyarul kell kötni, hogy a hasonló ügyekben a magyar bíróság járhasson el a magyar jog alapján az ügyekben. A Vodafone Magyarország esetében például a bíróságnak ismernie kellene a magyar nyelvű szerződést, hogy egyáltalán dönthessen, ki lehet-e adni az MSZP-nek, amely szerint ha nincs magyar nyelvű szerződús, akkor úgy, ahogy van, törvényellenes volt az egész. 

Tóth Bertalan kétszer is Polt Péter legfőbb ügyészhez fordult a magyar fordítás ügyében, mondván, jogsértő, ha a szerződés és az átvilágítás is angol nyelvű maradt. Először elutasító választ kapott, de újra megpróbálta. Utóbbi kísérletére egyelőre nem kapott választ. Szerződés híján a bíróság május 22-re tűzte ki a következő tárgyalást. 

A 2023 januárjában lezárult pénzügyi tranzakció értelmében a magyar állam a Jászai Gellért fémjelezte 4iG Nyrt.-vel  közvetett tulajdonrészt a Vodafone Magyarország Távközlési Zrt.-ben. Magyarország második legnagyobb távközlési vállalatábam ezzel a 4iG Nyrt. tulajdonában lévő Antenna Hungária Zrt. 51 százalékos, míg a magyar állam képviseletében eljáró Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. 49 százalékos tulajdonrésszel rendelkezett. Márciusban aztán jött egy részvénycsere, a 4iG Nyrt. a Yettel Magyarországban lévő 25 százalékos tulajdonrészét a Corvinus Zrt. által birtokolt Vodafone-részvények 19,5 százalékáért, amivel a 4iG Nyrt. részesedése a Vodafone Magyarországban 70,5 százalékra nőtt.