rendőrség;tüntetés;könnygáz;Karmelita kolostor;

A rendőrség azt állítja, senkit sem akart megfélemlíteni amikor a készenlétisek könnygázt fújtak a Karmelita kolostornál

Még a feltételezést is nagyon határozottan visszautasítják. 

A könnygáz használata előtt a rendőrök többször felszólították a be nem jelentett gyűlés agresszív résztvevőit, hogy lépjenek hátrébb – közölte o a ldalán a rendőrség azzal kapcsolatban, hogy hétfő este a tanárok és a diákok tüntetésének több száz résztvevője ment fel a Várba.

Mint beszámoltunk róla, a Momentum politikusai a független parlamenti képviselővel, Hadházy Ákossal bontani kezdte a Karmelita kolostornál vont kordont. A tüntetők nekifeszültek a drótkerítésnek, a rendőrök visszanyomták őket, így a két oldal dulakodni kezdett,. s végül az egyenruhások könnygázt vetettek meg. 

Azonban a Budapesti Rendőr-Főkapitányság (BRFK) állítja, törvényes alapja volt a „vegyi eszköz” alkalmazásának. Azt hangoztatták, a rendőrség mindenki számára biztosítja a békés gyülekezéshez és a véleménynyilvánításhoz való jogot, ugyanakkor határozottan intézkedik a jogsértések elkövetőivel szemben. A konkrét eset kapcsán a parancsnoki kivizsgálás megállapította, hogy az intézkedés jogszerű, szakszerű és arányos volt.

„A Budapesti Rendőr-főkapitányság határozottan visszautasítja, hogy a rendőrség bárkit meg akarna félemlíteni!”

– zárul a közlemény.