Bayer Zsolt;pápalátogatás;Bencsik András;

Bayer Zsolt már bánja, hogy demens vénembernek nevezte Ferenc pápát

Különben is, azóta már katolizált és jelentős mértékben megváltozott róla a véleménye. 

– A pápalátogatás kapcsán valószínűleg David Pressman nagykövet felvette a piros telefont, és az ellenzéki sajtónak kiadta ukázba, hogy a Bayer Zsolt nyolc évvel ezelőtti, pápát súlyosan dehonesztáló mondatairól kell beszélni – jelentette ki a Fidesz ötös számú párttagkönnyvének tulajdonosa a Hír TV-ben csütörtök este.

Bayer Zsolt megjegyezte, két nappal ezelőtt röhögve hívta fel őt Semjén Zsolt, hogy volt egy sajtótájékoztató a pápalátogatásról, ahol egy szó sem esett a katolikus egyházfőről, csak róla. 

– Tehát ki van adva az itiner, mert én nyolc évvel ezelőtt demens vénembernek neveztem a migrációban vagy a migrációs helyzettel kapcsolatos állásfoglalása miatt. Bánom én ezt már. Nem is mentségül mondom, de akkor én még protestáns, egész pontosan evangélikus voltam. Mint katolicizmuson kívüli, mondjuk ennyiben volt fölmentésem, hogy mondhattam. Én azóta katolizáltam - fejtegette Bayer Zsolt.

Emlékeztetett, hogy a miniszterelnök-helyettes már akkor felhívta a pápát harcosan védő „ballibsi” sajtó figyelmét, hogy olvassák el, mit mondott annak idején Luther Márton az egyház első emberéről. Jelezte, hogy mivel azóta katolizált, így már csak emiatt sem mondana ilyet a pápáról, ráadásul Semjén Zsolt a bérmakeresztapja. 

Hozzátette, már csak azért sem tenne ilyet, mert jelentősen megváltozott véleménye Ferenc pápáról az elmúlt nyolc évben. Noha a migráció ügyében most sem értene vele egyet, ám szerinte látni kell, hogy a pápa argentin, s ebből kifolyólag teljesen máshogy látja Európát és benne a migrációt, mint mi, európaiak. Ugyanakkor több politikai kérdésben közös platformon vannak vele. 

– Ez mind másodlagos, mert katolikusként nekem ő az első számú vallási vezető és tekintély (...) és mondhatnám, hogy megkövetem a pápát, vagy bocsánatot kérek - meg is követem - de azért az ő nagyságát és étoszát az én nyolc évvel ezelőtti mondatom nem kezdte ki olyan mértékben (...) de saját magam miatt természetesen mindezt örömmel megteszem.

Végezetül felidézte, hogy annak idején a korai Fidesz és a Magyar Narancs közti szakítás éppen a Cápalátogatás miatti cikk következett be. Akkor idejött II. János Pál - akinek Közép Európa szinte mindent köszönhet, ráadásul lengyel - és teljesen indokolatlanul és érthetetlenül elkezdték ezek a „libsi gazemberek” a lábukat törölgetni bele. Most ezek emlegetik, hogy én miket mondtam egyszer a pápáról – magyarázta Bayer Zsolt. 

A Demokrata főszerkesztője annyit tett hozzá az elhangzottakhoz, hogy kezdetben ő maga és sok ismerőse neheztelt a pápára a migrációt túlzottan toleráló álláspontja miatt, de ezen már túl vannak. – Van egy mondás, a karaván halad, a kutyák ugatnak. A kutyáknak az a dolguk, hogy ugassanak. Azt kell nekik mondani, hogy - bár tudjuk, hogy emberek vagytok – úgy viselkedtek, minthogyha útszélen csaholó kutyák volnátok, és tulajdonképpen éppen ezért szégyelljétek is magatokat - üzente alighanem a bírálóknak címezve gondolatait Bencsik András.