politika;Bayer Zsolt;pápalátogatás;Ferenc pápa;plakátkampány;

Bayer Zsolt csak a jéghegy csúcsa, lehetett még furcsa megnyilvánulásokat hallani

A Szemlélek keresztény portál kampányt indított, hogy felhangosítsák Ferenc pápa saját szavait, és ne hagyják, hogy a katolikus egyházfőt Magyarországon bármilyen érdekcsoport kihasználja.

Ahogyan közeledik Ferenc pápa magyarországi látogatásának időpontja, úgy lesznek egyre többen, akik az eseményt és az egyházfőt saját érdekeik szolgálatába próbálják állítani – indokolta kérdésünkre Gégény István, a Szemlélek keresztény portál lapigazgatója, hogy miért indított „pápaköszöntő kampányt” a lap közössége. A cél az, hogy „felhangosítsuk Ferenc pápa saját szavait, ne hagyjuk őt használni, kihasználni bármilyen érdekcsoport által”. Bayer Zsolt kormánypárti publicista – aki régebben „demens vénembernek” vagy „gazembernek” nevezte Ferenc pápát – most már azt szeretné, ha vasárnap délelőtt minél többen lennének a Kossuth téren, a katolikus egyházfő szentmiséjén.

Bayer Zsolt a Hír TV-n látható műsorában arra kérte a korábbi Békemenetek résztvevőit, hogy menjenek el a Kossuth téri rendezvényre, „legyen ez egy Békemenet”. Hozzátette: ez nemcsak lelkileg fontos, hanem „ennek politikai üzenete is lenne”.

Amikor a Szemlélek belekezdett a pápát köszöntő kampány szervezésébe, még nem tudhatta, hogy Bayer Zsolt milyen kijelentéseket tesz majd – hangsúlyozta Gégény István, aki szerint „Bayer Zsolt csak a jéghegy csúcsa”. Az elmúlt hetekben egyházi vezetőktől és politikai oldalról is lehetett furcsa megnyilvánulásokkal találkozni: ezek a magyarországi látogatás apropóján olyan üzeneteket próbáltak a pápának tulajdonítani, amelyeket ő nem mondott. Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök közölte például, hogy Ferenc pápa felismerte, sok tekintetben kicsit félrevezették Magyarországot illetően, ezért tér vissza hozzánk.

A Szemléleknél viszont abban hisznek, hogy a pápa „nem politikai és egyéb érdekek miatt érkezik Magyarországra, hanem lelkipásztori céllal jön, és nem egy belterjes körhöz, hanem az egész nemzethez kíván szólni, minden magyar emberrel szívesen találkozna”. Gégény István szerint Magyarországon nem ismerik teljes mélységében Ferenc pápa tanításait, sem azt az egyházképet, amit képvisel. A Szemlélek ezért határozta el, hogy a torzításokkal szemben megpróbálja felhívni a figyelmet a pápa valódi gondolataira.

Gégény István elmondása szerint öt „forró témát” választottak ki: háborús agresszió, populizmus, homoszexualitás, médiamanipuláció, az egyház valódi küldetése. A közösségi finanszírozásból megvalósuló kampány során Budapest több pontján óriásplakátokon és citylight felületeken idéznek a pápától olyan kijelentéseket, amelyeket az említett kérdésekről fogalmazott meg. A homoszexualitással kapcsolatos mondat például így szól: „Azzal a gyengédséggel kellene a püspököknek a melegek felé fordulni, ahogyan Isten bánik a népével”. A populizmussal összefüggésben a pápának ez a megállapítása olvasható: „A nemzeti populizmus egyik fantazmagóriája a keresztény többségű országokban, hogy megvédi a keresztény civilizációt a vélt ellenségektől”.

A Szemlélek kezdeményezése a pontifex nevet viseli. A pontifex latin szó, amely utal a mindenkori pápára, egyben pedig azt is jelenti: hídépítő – magyarázzák a szervezők.