EP;vita;Magyarország;befagyasztás;jogállamiság;alapvető jogok;uniós pénzek;jogsértések;

2023-05-05 06:00:00

Újra a magyarországi jogállamiság és az alapvető jogok megsértéséről vitáznak az EP-ben

És persze ezzel összefüggésben a befagyasztott uniós pénzekről.

Az Európai Parlament (EP) május 31-én plenáris vitát rendez a magyarországi jogállamiság és az alapvető jogok megsértéséről és ezzel összefüggésben a befagyasztott uniós forrásokról – tudta meg a Népszava.

Az ülésen a frakciók az Európai Bizottság és az EU Tanácsa nevében fellépő soros elnök Svédország képviselőjét kívánják meghallgatni

Mint beszámoltunk róla, a Zöldek kezdeményezésére öt politikai csoport vezetője április végén levélben kérte Ursula von der Leyent, hogy az általa vezetett Európai Bizottság tartson vissza jelentős pénzügyi forrásokat Magyarországtól, ha az Országgyűlés az eredeti formájában fogadja el a pedagógus státusztörvényt és a közérdekű bejelentésekre vonatkozó panasztörvényt. A képviselők a bizottsági reakció mellett arra is kíváncsiak, hogy hol tartanak a tárgyalások Brüsszel és Budapest között a felzárkóztatási és helyreállítási pénzek folyósításához kötött feltételek végrehajtásáról.

A magyar parlament a napokban fogadta el az igazságügyi reformcsomagot, amelynek végrehajtása felszabadíthatja a tavaly decemberben zárolt pénzek egy részét. Mint EU tisztviselők emlékeztetnek rá, a jogszabályok kihirdetését követően jóvá kell hagyni a végrehajtásukat biztosító jogi aktusokat is, mielőtt a Bizottság végső értékelést adna az intézkedésekről. Csak ez után kezdődhet meg a zárolt felzárkóztatási támogatások bizonyos hányadának feloldásához vezető procedúra.