Transparency International;közpénzek;Mészáros Lőrinc;Szíjj László;

Szíjj László a tenderbajnok, Mészáros Lőrinc csak a második

Irdatlan mennyiségű közpénzekhez jutottak a két oligarcha vállalkozásai. 

A Nemzeti Együttműködés Rendszerének (NER) két csúcsgazdag oligarchája, Szíjj László és Mészáros Lőrinc nyerték el a közbeszerzéseket a legnagyobb összegben 2018 és 2020 között, derül ki a Transparency International (TI) Magyarország új, Tenderbajnok elnevezésű interaktív felületén böngészhető adatokból.

A szervezet lapunkhoz is eljuttatott tájékoztatásában azt írja, hogy az általuk május 10-én elindított online platform megmutatja, hogy a két oligarcha, a Szijjártó Pétert luxusjachtoztató Szíjj László és Orbán Viktor gyermekkori kebelbarátja, a felcsúti gázszerelőként ismertté vált Mészáros Lőrinc a vizsgált időszakban több, mint

1500 milliárd forintnyi megbízást nyertek el.

Egyetlen cég, a Szíjj László érdekeltségébe tartozó Duna Aszfalt Út és Mélyépítő Zrt. összesen több mint 626 milliárd forintnyi közbeszerzést nyert el a 2018-2020-as időszakban. Szíjj László és Mészáros Lőrinc párosa egyenként és együtt is magasan a mezőny fölé emelkedik az érdekeltségeik által összesen elnyert közbeszerzések értékét tekintve. 

Szíjj cégei 914 milliárd forint összegű, míg Mészáros Lőrinc vállalatai 633 milliárd forintot kitevő közbeszerzési eljárást mondhattak magukénak a vizsgált időszakban, melyek között a két oligarcha saját tulajdonában álló, és közösen birtokolt érdekeltségei egyaránt megtalálhatóak.

A cégeik által elért összeredménnyel Szíjj László vállalkozásai a három év alatt elnyerhető teljes vizsgált közbeszerzési érték 10, míg Mészáros Lőrinc cégei ugyanannak a 7 százalékát szerezték meg, nem számítva a családtagok vállalkozásainak eredményét.

Bronzérmes lett a kormányzati kommunikációs tenderek állandó nyertese, Balásy Gyula cégei 254 milliárddal. A további négy, egyenként 220 milliárd körüli tendernyertes – Paár Attila, Mózes Zoltán, Dénes Balázs, Tóth Csaba – ugyan különálló személyek, ám a West Hungária Bau és a Magyar Építő Zrt. cégcsoport tulajdonosai.

Tenderbajnok

A felület célja grafikus formában, kereshető módon bemutatni a közpénzt elnyerő cégeket, közbeszerzési tevékenységüket, eredményüket, tulajdonosi hátterüket és a tulajdonosaik közhatalmi szerepvállalását, valamint rávilágítson a rendelkezésre álló adatok alapján azonosítható korrupciós és integritási kockázatokra. A TI közlése szerint több mint 2700 cég és több mint 5200 végső tulajdonos adatait összegezték, a vizsgált vállalatok 8,9 ezer milliárd forint értékben nyertek el közbeszerzéseket 2018 és 2020 között.