vagyonosodás;100 leggazdagabb magyar;

2023-05-11 06:05:00

Nincs meglepetés a 100 leggazdagabb magyar listájában, 660 milliárd forintos becsült vagyonával Mészáros Lőrinc áll a dobogó csúcsán

Hacsak az nem, hogy e vállalkozók vagyona elképesztő sebességgel nőtt, miközben a társadalom nagy többségéé csökkent.

Megőrizte vezető helyét a magyar gazdagok listáján Mészáros Lőrinc. A 100 leggazdagabb magyar című kiadvány ma megjelent, 2023-as összesítése szerint 660 milliárd forintos becsült vagyonával jelenleg ő Magyarország leggazdagabb embere.

A miniszterelnök barátjáról elmondható, hogy vagyona jelentős része az állammal való közvetett és közvetlen üzletelésből, közbeszerzésekből származik, és ez a kapcsolat jelenleg is aktív. Szinte a gazdaság minden szektorában jelen vannak cégei, így az építőipartól kezdve, a pénzügyi, energetikai szektoron át az agráriumig meghatározó szereplő. A felcsúti gázszerelőből lett milliárdost a listán

A közismert bankár az agrárium, a pénzügyi szolgáltatások, befektetések révén 610 milliárd forintra növelte vagyonát a tavalyi 420 milliárdról. A képzeletbeli dobogó 3. fokára

és érdekessége, hogy a gépipari, hűtő- és fűtőberendezéseket gyártó vállalkozásai szinte hitel nélkül működnek, soha nem vett részt privatizációban, illetve az állammal kapcsolatos üzletben.

A tavalyi évet rekordméretű gyarapodással zárták a 100 leggazdagabb magyar listáján élén álló üzletemberek, ezen belül is főleg az első három helyezett, akik egy év alatt 180, 190, illetve 115 milliárd forinttal gyarapították vagyonukat. A jelentős növekedésben nem csupán az érintett cégek teljesítménye, tőzsdei árfolyama játszott meghatározó szerepet, hanem a rekorder hazai infláció és a forint korábbi leértékelődése is. Az első tíz helyezésben idén nem volt nagy változás:

A százmilliárdosok klubjába tartozik még Leisztinger Tamás (139 milliárd), Garancsi istván (133 milliárd), és Wáberer György (132 milliárd). 

A leggazdagabb 100 közé idén legalább 14,5 milliárdos vagyonnal lehetett bekerülni, ezt a limitet mindössze négyen ugrották meg újoncként:

A legtehetősebb magyarok között a tavalyi kiadáshoz hasonlóan idén is két hölgyet találni: Hermann Kamilla az Indotek résztulajdonosa 52 milliárdos vagyonával a harmincnyolcadik helyet foglalja el, a családjával együtt a BIF ingatlanfejlesztő vállalkozás hatvanhat százalékos pakettjével rendelkező Schmidt Mária pedig a 46. helyen áll, 43 milliárd forintos vagyonnal.

Nagyot nőtt tavaly a leggazdagabb magyarok összvagyona is:

Ez több mint duplája a 2020-2021 közötti vagyongyarapodásnak.

Azokról a vagyonosokról, akik nem rendelkeznek még 15 milliárd forintnyi vagyonnal, de az az 5 milliárdot meghaladja, regionális lista készült, amelynek élén Tóth Péter áll (Lipóti pékség Kft.), és a sort Kemény József (KÁLLó-fém Kft.) tulajdonosa zárja.