Szili Katalin;miniszterelnöki megbízott;maradás;

2023-05-11 07:36:00

Szili Katalin úgy lett miniszterelnöki megbízottból miniszterelnöki főtanácsadó, hogy közben azért mégis miniszterelnöki megbízott maradt

Kurucos furfang.

Új fejezethez értek az MSZMP-ből és az MSZP-ből a KDNP-be hazataláló Szili Katalin kalandjai, aki a 24.hu cikke szerint úgy mondott le a miniszterelnöki megbízotti pozíciójáról, hogy közben miniszterelnöki megbízott maradt.

Amint azt korábban már megírtuk, Szili Katalin 2015 márciusa óta dolgozott miniszterelnöki megbízottként a kormánynak, mígnem lemondott erről a pozíciójáról, hogy megmaradhasson a Pécsi Tudományegyetem kuratóriumában, megőrizve havi 1,4 millió forintos havi fizetését ezen a jogcímen. Az Erasmus-ügyben az Európai Unió által elvárt összeférhetetlenségi szabályok alig leplezett kijátszásával azonban megmaradt a miniszterelnök berkeiben is, és lényegében ugyanazt a munkát végzi, mint eddig, csak immár „miniszterelnöki főtanácsadó” megnevezés alatt. Ebbéli minőségében a K-Monitor szerint csaknem bruttó 14 millió forinttal hízik a pénztárcája.A 24.hu így aztán kikérte a Miniszterelnöki Kormányirodától a miniszterelnöki főtanácsadók listáját, mire azonban az alábbi meglepő választ kapták:„Tájékoztatjuk, hogy a kormányzati igazgatásról szóló 2018. évi CXXV. törvény 15. § (2) bekezdése alapján a miniszterelnöki főtanácsadói cím használatára a miniszterelnöki megbízottak jogosultak.”

A választ elég nehéz máshogy értelmezni, mint hogy Szili Katalin igazából továbbra is miniszterelnöki megbízott, de biztos ami biztos, a lap azért ismét megkérdezte a kormányirodát és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert is, hogy jól érti-e a dolgot. Választ a Miniszterelnökség sajtóirodájától kaptak, amelyben konkrét beismerésre ugyan nem, de egy magyarázkodásra azért futotta: „A miniszterelnöki megbízotti feladatok polgári jogi kötelmet jelentenek, így nem esnek összeférhetetlenségi szabályok alá (nem minősülnek közjogi tisztségnek), ezért bármilyen összeférhetetlenséggel kapcsolatos találgatások tévesek. Szili Katalin 2023. február közepe óta miniszterelnöki főtanácsadó, és feladatainak lényege a magyar közösségek szülőföldön való boldogulásának elősegítése, ezzel kapcsolatos egyeztetés, tanácsadás, közreműködés hazai, külhoni és nemzetközi szervezetekkel való kapcsolattartás, amelyhez hozzátartozik a határon túli magyar közösségek autonómiájának támogatása” – írták.

Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója szerint a válasz értelmében a miniszterelnöki megbízott és a miniszterelnöki főtanácsadó ugyanaz a tisztség, ebben az esetben pedig Szili Katalin összeférhetetlensége fennmaradt. Ismertetése szerint a kormányzati igazgatásról szóló törvény egyébként lehetővé teszi, hogy a Miniszterelnöki Kormányirodán vagy a Miniszterelnöki Kabinetirodán dolgozó politikai tanácsadó és főtanácsadó, valamint a kabinetfőnök is miniszterelnöki főtanácsadó címet használjon, ha erre határozatban feljogosítja a miniszterelnök. Ebben a ciklusban viszont a Magyar Közlönyben nem jelent meg ilyen határozat.