Orbán-kormány;EU;Európai Bizottság;Szili Katalin;kuratórium;tagság;tisztségek;magyar egyetemek;

Szili Katalin az egyetemi összeférhetetlenség miatt lemondott miniszterelnöki megbízotti posztjáról, hogy aztán miniszterelnöki főtanácsadóként folytassa

A „megtért” egykori szocialista politikus esetében lényegében kijátsszák a kuratóriumi tagokra vonatkozó összeférhetetlenségi szabályokat.

Bár az egyetemi alapítványok kuratóriumi tagjaira vonatkozó összeférhetetlenségi szabályok miatt lemondott miniszterelnöki megbízotti tisztségéről Szili Katalin, valójában mégsem intett búcsút a kormánynak, miniszterelnöki főtanácsadóként folytatja – erről számolt be szerdán a 24.hu.

A Népszava számolt be elsőként január elején arról, hogy az Európai Bizottság (EB) akkori döntése értelmében az Európai Unió Tanácsa felfüggesztette a támogatás folyósítását a Horizont kutatási és az Erasmus+ oktatási programokból a közérdekű vagyonkezelő alapítványi formában működő vagy az ilyen alapítványok által fenntartott magyarországi oktatási intézményeknek. A tanács egyebek között azt kifogásolta, hogy az alapítványok kuratóriumaiban magas rangú politikai tisztviselők kaptak helyet. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter február elején bejelentette, hogy a miniszterek lemondanak kuratóriumi tagságukról, egyúttal közölte azt is, „elvárják, hogy minden kormányzati tisztviselő járjon el így”.

Ezzel szemben, bár Szili Katalin február közepén lemondott a határon túli autonómiaügyekért felelős miniszterelnöki megbízotti tisztségéről a Pécsi Egyetemet fenntartó Universitas Qinqueecclesiensis Alapítványban betöltött kuratóriumi tagságáért cserébe, március elején már úgynevezett miniszterelnöki főtanácsadóként tért vissza. Mint azt a portál megjegyzi, aligha a volt MSZP-s házelnök személyén múlik majd a megegyezés a kormány és az EB között, a kormány által hozott összeférhetetlenségi szabályok „meghekkelése” tovább rombolhatja az Orbán-kormány iránti, amúgy sem elég erős brüsszeli bizalmat.

Azt nem tudni, hogy Szili pontosan mit csinál főtanácsadóként, mivel sem ő, sem a kormány nem reagált a portál kérdéseire. Megjegyzik azonban, hogy míg megbízottként a neve szerepelt a kormányzati portálon, főtanácsadóként már nem.

Felhívják a figyelmet arra is, Szili közösségi oldala alapján lényegében ugyanazt csinálja március óta, mint korábban.

  • A napokban találkozott Pánczél Károly fideszes képviselővel, a nemzeti összetartozás bizottság elnökével, akivel az autonómiatörekvésekről és a csángó-magyar kapcsolatokról egyeztetett.

  • Március 18-án videóüzenetben üdvözölte az Erdélyi Magyar Szövetség küldöttgyűlését Németh Zsolt fideszes külügyi bizottsági elnökkel együtt.

  • Március 17-én Kecskeméten tartott sajtótájékoztatót a Szülessen Több Gyermek Multidiszciplináris Tudományos Társaság megalakulása és konferenciája alkalmából.

  • Március 15-én Pozsonyban Orbán Viktor miniszterelnök beszédével összhangban a béke fontosságáról osztotta meg ünnepi gondolatait.

  • Március 10-én fellépett a székely szabadság napján Marosvásárhelyen, ahol a székelyföldi autonómiáról beszélt.

Az MTI pedig a március 10-i, 15-i, 17-i és 18-i megnyilvánulásaival kapcsolatos beszámolóiban főtanácsadóként hivatkozott rá – teszik hozzá.