Ukrajna;OTP;Szijjártó Péter;

Szijjártó Péter: Nehezen tárgyal újabb szankciókról az Orbán-kormány, ameddig az OTP a háború nemzetközi szponzorainak listáján van

A tárcavezető szerint felháborító a döntés. 

Botrányos, hogy Ukrajna a háború nemzetközi szponzorainak listájára helyezte a semmiféle jogszabályt nem megsértő Országos Takarékpénztár és Kereskedelmi Bankot (OTP), s amíg ezt nem vonják vissza, addig a magyar kormány „nagyon nehezen” tárgyal további áldozatokat kívánó szankciókról - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Stockholmban.

Mint korábban a magyar sajtóban elsőként hírt adtunk róla, az ukrán Nemzeti Korrupció-megelőzési Ügynökség (NAZK) május 4-én a háború nemzetközi támogatójának minősítette a pénzintézetet. 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az európai uniós külügyminiszterek informális tanácsülésének szünetében hangsúlyozta: felháborító, hogy miközben Magyarország részt vesz abban a programban, amelynek keretében a blokk havonta másfél milliárd euróval támogatja Ukrajna működését, az ukrán nemzeti korrupciómegelőzési ügynökség nemrég „a nemzetközi háborús szponzorok” listájára helyezte az OTP Csoportot, amiért a pénzintézet továbbra is jelen van Oroszországban.

Ez elképesztő, ez felháborító, ez botrányos. Az OTP Magyarország legnagyobb bankja. Az OTP semmifajta nemzetközi jogszabályt nem sértett meg. Az OTP működése teljes mértékben megfelel mindenfajta elvárásnak és jogszabálynak. Ehhez képest a bank felhelyezése Ukrajnában a háború nemzetközi szponzorainak listájára elfogadhatatlan és botrányos

- hangoztatta a miniszter. Szijjártó Péter világossá tette, „addig mi nagyon nehezen megyünk bele egyáltalán tárgyalásokba is a tizenegyedik szankciós csomagról, nagyon nehezen tárgyalunk további áldozatokat kívánó gazdasági korlátozó intézkedésekről, amíg az OTP ezen a bizonyos ukrán listán rajta van" - közölte.

Cikkünk megjelenése után reagált az OTP is. A bank méltatlannak tartja, hogy Ukrajnában a háború szponzorának nyilvánították.